Ви сте овде
Насловна > Друштво > Manifestacija “Slavski kolač”

Manifestacija “Slavski kolač”

Manifestacija “Slavski kolač”, koju već sedam godina organizuje Udruženje “Od predaka za budućnost” u selu Vlaška, ima za cilj da sačuva tradiciju pripreme slavskog kolača i ukaže na njegov značaj kao neizostavan deo porodične slave. Ovogodišnja manifestacija, koja se održava u nedelju 17. marta, pružiće posetiocima priliku da uživaju u izložbi slavskih kolača, kao i u predavanju o simbolici i pripremi ovog tradicionalnog jela.

Tradicionalno i ove godine, udruženje “Od predaka za budućnost” organizuje manifestaciju “Slavski kolač” u selu Vlaška. Ova manifestacija, koja se održava po sedmi put, ima za cilj da sačuva tradiciju pripreme slavskog kolača i ukaže na njegov značaj kao neizostavan deo porodične slave.

U današnje vreme, slavski kolač sve više gubi svoju autentičnost i postaje predmet komercijalizacije. Upravo iz tog razloga, Udruženje je 2017. godine pokrenulo ovu manifestaciju, koja je takmičarskog karaktera, kako bi podstaklo očuvanje tradicije u pripremi slavskog kolača u porodičnom okruženju.

Izložbu slavskih kolača prati i izložba predmeta domaće radinosti, kao i predavanje o simbolici i pripremi ovog tradicionalnog jela. Manifestacija će se održati u nedelju 17. marta, sa početkom u 12 časova. U muzičkom i scenskom delu programa nastupiće KUD “Šumadija” iz Vlaške i učenici OŠ “Bora Lazić” iz Vlaške.

Ova manifestacija pružiće posetiocima priliku da uživaju u bogatoj tradiciji porodične slave i da se upoznaju sa značajem i simbolikom slavskog kolača.

tekst:Peđa Filipović

Ostavite odgovor

Top