Ви сте овде
Насловна > Друштво > Kragujevac proslavlja Dan grada – Đurđevdan: tradicija, slavlje i kulturni događaji

Kragujevac proslavlja Dan grada – Đurđevdan: tradicija, slavlje i kulturni događaji

Danas, grad Kragujevac slavi svoj Dan – Đurđevdan, u sećanje na značajan događaj iz istorije grada. Na današnji dan 1818. godine, u Vraćevšnici, održana je Skupština na kojoj je knez Miloš Obrenović doneo odluku da Kragujevac postane prestonica Srbije.

U zdanju Stare skupštine, na svečanoj sednici lokalnog parlamenta, tradicionalno se dodeljuju Đurđevdanske nagrade za postignuća u prethodnoj godini. Ovaj događaj predstavlja priliku da se istaknu pojedinci ili organizacije koje su doprinele razvoju grada i unapređenju života njegovih građana.

U duhu tradicije, danas će biti proglašene i najlepše maske Đurđevdanskog maskenbala, koji je postao sastavni deo proslave među građanima svih uzrasta. U 20 sati, na platou ispred Skupštine grada, počinje veliki Đurđevdanski koncert pod nazivom „Hiljade tona ljubavi“. Građani Kragujevca i gosti grada imaće priliku da uživaju u muzici i atmosferi koja slavi tradiciju i zajedništvo.

Nakon nastupa grupe „Neverne bebe“, nešto pre 22 sata, očekuje nas spektakularni vatromet koji će osvetliti noćno nebo nad gradom. Zatim, kao glavna zvezda večeri, nastupiće legendaran bend „Bajaga i Instruktori“, čija muzika već decenijama spaja generacije i ostavlja neizbrisiv trag u srpskoj kulturnoj sceni.

Proslava Dana grada – Đurđevdana u Kragujevcu predstavlja priliku da se građani okupe, proslave zajedno i oda počast bogatoj istoriji i tradiciji ovog grada koji je kroz vekove bio svedok mnogih važnih događaja i promena.

Srećna slava svim Kragujevčankama i Kragujevčanima.

tekst:P.F

Ostavite odgovor

Top