Vi ste ovde
Naslovna > Stari postovi > Jesenji 12. Radio dani RAB Srbija

Jesenji 12. Radio dani RAB Srbija

jesenjidani1Jesenji 12. Radio dani u organizaciji Udruženja radio-stanica RAB Srbija održani su od 28. do 30. oktobra, u Hotelu Solaris Resort, u Vrnjačkoj banji. Učesnici i ovog najvećeg medijskog praznika u Srbiji bili su i predstavnici radija I FM 92,7 iz Topole.

Do sada najbrojni Radio dani RAB Srbija sa oko 300 kolega i gostiju iz zemlje i inostranstva: Miloš Rajković (Regulatorno telo za elektronske medije),Emir Povlakić (Regulatorna agencija za komunikacije BiH), Goran Vuković (Regulatorno telo CG), Adnan Osmaganić, vlasnik Radija „Stari grad” (RSG) i „Antena radija” iz Sarajeva, Đorđe Savev s Radio „Sitija” iz Makedonije, Orhan Hodžić (Radio Elmag, Podgorica CG ), prof. Miroljub Radojković(Fakultet političkih nau- ka Beogard), prof. Vladeta Radović (Filozovski fakultet u Nišu), prof. Predrag Vujović (Poslovna škola za PR Beograd), Bola Žolt,(konsultant iz Mađarske), Mirko Prlja (Privredna komora Srbije), Nebojša Jakovljević (direktor Muzičkog centra Kragujevac i član benda Osvajači), Zvonko Pantović Čipi (pevač grupe Osvajači), Emil Holcer (stručnjak za pisanje projekata), Meri Bilić (novinarka Politike), Marko Lazović (Proinsight), Muranji Janoš i Erki Balaž (Visoka frekvencija Mađarske) i Danko Kardović (Direkt Media).

Predsednica RAB Srbija Maja Rakovic nije krila zadovoljstvo što su Radio dani sve posećeniji, pa su tako po prvi put na njima bili i predstavnici Crne Gore.

Za šest godina postojanja Udruženja radio-stanica RAB Srbija zajedno smo uradili mnogo. Iza nas je uspešna godina. Postali smo reprezentativna organizacija i jedino udruženje radio- stanica u Srbiji. Kao skupštinski predlagači, Skupština Srbije je za člana REM-a izabrala Gorana Pekovića, našeg kandidata. On je već bio u REM-u i tada se kao član tog nezavisnog tela pokazao kao neko ko je spreman da sasluša naše probleme. Drugi uspeh je moj lični, a tiče se i vas, odnosno mog angažovanja i u RAB-u, pored rada u Naksi radiju i u Naksi nacionalu. Dobitnica sam priznanja Udruženja poslovnih žena Srbije ,,Cvet uspeha za ženu zmaja“ i to je najveće priznaje koje jedna žena preduzetnik u Srbiji može da dobije i njega posvećujem svima vama jer zajedno nižemo uspehe – rekla je Maja Rakovic.

Počasni član Saveta RAB Srbija Petar Punčev otvorio je Radio dane uz poruku da se članice RAB-a i nadalje drže zajedno.

Savetujem vam da uživate, jer nema puno zanimanja zbog kojih se na posao ide s osmehom i pozitnim stavom. Budite puni snage ali i ne zaboravite da je i radio, kao i život, ciklus sa usponima Jesenji 12. Radio dani RAB Srbija Tekst: Marina Dimitrić i padovima. Sačuvajte prijateljstva koja vas drže zajedno i ovaj entuzijazam koji vidim kod svih vas na Radio danima i ne zaboravite da me ponovo pozovete – rekao je Punčev.

Najsvečaniji deo 12. Radio dana bio je 29. oktobra, kada je potpisan Koalicioni sporazum o saradnji Udruženja radio- stanica RAB Srbija i Udruženja lokalnih televizijskih stanica Nova mreža Srbije. Koalicioni sporazum o zajedničkom delovanju ova dva udruženja potpisali su predsednica RAB Srbija Maja Rakovic i predsednik Nove mreže Srbije Miroslav Paunović.

Ovim dokumentom su se oba udruženja saglasila da će zajedno nastupati na medijskoj sceni u zemlji i inostratntvu, da će dogovarati i koordinirati zajedničke korake i akcije, razmenjivati iskustva, zajedno nastupati pred državnim organima i nezavisnim medijskim organizacijama, a sve u cilju unapređenja medijske scene u zemlji, afirmisati osnovne vrednosti slobode medija i slobode javnog informisanja, a za poboljšanje uslova poslovanja na medijskom tržištu i raditi na poboljšanju ukupne medijske slike u zemlji.

Maja Rakovic je tom prilikom istakla da je prava sreća danas naći ljude s kojima delite istu misiju i viziju, a u svetu u kojem mnogi na sve gledaju kroz brojke..

Zahvaljujem Miroslavu Paunoviću, presedniku Nove mreže Srbije iz Obrenovca na saradnji, kao i Milošu Rajkoviću iz REM-a koji nas je spojio. Dosta toga ćemo tek da uradimo, a u interesu svih medijskih činilaca u Srbiji i ovo je prava simbioza radija i televizije – rekla je ona

Predsednik Nove mreže Srbije Miroslav Paunović rekao je da se nada da će ova dva udruženja stvoriti bolju medijsku scenu i da će radio-stanice podići na viši nivo.

Prema svim državnim institucijama ćemo ubuduće nastupati zajedno kako bi spasili šta se spasiti može. Mi ćemo izaći uskoro s jednim predlogom koji će biti deo naše buduće strategije za očuvanje radio i televizijskih stanica – rekao je Paunović, koji je i direktor MAG Televizije

jesenjidani2Član REM-a Miloš Rajković kaže da se nada da će zahvaljujući ovim sporazumom o saradnji ubuduće i sve članice oba udruženja da se razvijaju.

Vi ste sada velika i moćna organizacija koja će biti prepoznata na medijskom nebu u Srbiji – poručio je Rajković.

Na jesenjim 12. Radio danima održana su tri okrugla stola: ,,Konkursi za sufinansiranje – iskustva”, ,,Radio industrija – prošlost, sadašnjost, budućnost” i ,,Uloga radija u stvaranju hitova”. Kada je reč o predavanjima, Danko Kardović (Direct Media) je predstavio rezultate istraživanja o milenijumcima u Srbiji. Prof. dr Predrag Vujović (Poslovna škola za PR) je govorio o najnovijim trendovima PR radio stanica, a o digitalnom mediju je govorio prof. Fakulteta političkih nauka Miroljub Radojković. Bola Žolt je pričao o najvažnijoj proveri pre lansiranja promocije, kao i o muzici za određenu ciljnu grupu, Nevena Subotić (Promolajn plus) o kriznom PR radio stanice, a prof. Vladeta Radović (Filozovski fakultet u Nišu) o istraživanju o medijskom obrazovanju.Srđan Merković (Reklamna agencija Poenta) je dao savete kako napraviti efikasnu radio reklamu, a Minja Milenković (Naxi Nacional) je govorila o istraživanju lokalnog tržišta. O emisionoj tehnici su govorili Muranji Janoš i Erki Balaž (Visoka frekvencija Mađarske) i Botka Žolt, Kerpel Peter i Palanki Lajoš (Nautilus KFT Mađarska).

jesenjidani3RAB Srbija je dobila još jedno telo

  • Disciplinsku komisiju, na čijem je čelu Radojica Mali (Radio Bela Crkva), a članovi su Milan Urošević (Radio Stari grad, Kragujevac) i Ilija Petronijević (Radio San, Užice).

Umesto Aleksandre Ranković (Radio Luna Užice) u Nadzorni odbor RAB Srbije imenovana je Katarina Filipović (Radio Ruma i Televizija Fruška Gora).

Radio dane finansiraju radio-stanice članice RAB Srbija, a ove 12. Radio dane ulepšali su bendovi Boemi iz Zaječara i Osvajači iz Kragujevca, sve sa nama – na crvenom tepihu.

 

 

Ostavite odgovor

Top