Ви сте овде
Насловна > Moje selo centar Sveta > Jarmenovci-Zeleno srce Srbije

Jarmenovci-Zeleno srce Srbije

U idiličnom selu Jarmenovci, smeštenom u samom srcu Šumadije, svaki kutak odiše bogatom istorijom, kulturnim nasleđem i prirodnim lepotama. Udaljeni su samo 92 km od glavnog grada Beograda, 20 km od Topole, 44 km od Kragujevca, 23 km od Gornjeg Milanovca i 44 km od Čačka, što ih čini lako dostupnim putnicima iz svih pravaca.

Ovaj kraj krije mnoge zanimljivosti, a među njima se ističe aktivna četvorogodišnja osnovna škola, istureno odelenje OŠ Živko Tomić iz Donje Šatornje, koja obrazuje i neguje mlade generacije. Fudbalski klub Jarmenovci, takmiči se u Opštinskoj ligi Topola i na današnji dan zauzima visoko 4. mesto na tabeli.

U duhu tradicije i vere, crkve posvećene Svetom Savi i Pokrovu Presvete Bogorodice čuvaju duh prošlih vekova i predstavljaju važne verske centre za meštane. Pored crkava, na samo 2 km hoda od centra sela, nalazi se arheološki lokalitet i manastir Đurine Ćelije iz 15-17. veka, okruženi prirodnim lepotama i kulturnim nasleđem koje oduzima dah.

Nezaobilazna destinacija za posetioce je i “Oplenačka zvezda”, jedna od najstarijih aktivnih kafana u ovom delu Srbije (osnovana 1921 godine), koja svojim šarmom i autentičnom atmosferom pruža jedinstveno iskustvo uživanja u tradicionalnim jelima i pićima. Nedaleko od kafane, fabrika za preradu voća i povrća GMP Jarmenovci doprinosi ekonomskom razvoju sela i proizvodnji kvalitetnih proizvoda.

Na putu ka manastiru Đurine Ćelije, prolazi se pored napuštenog hotela Karađorđe, mesta koje svedoči o nekim drugim vremenima. Ipak, turizam ima perspektivu u ovom prelepom selu, što potvrđuju Kantri klub Zdravkovac i seosko turističko domaćinstvo  kao što je “Vila Varošanka”, koja pruža mirnu oazu na 650 metara nadmorske visine i spektakularan pogled na okolne planinske vrhove i prirodne lepote.

Sa obiljem prirodnih resursa, uključujući planinske reke Kaluđersku i Jarmenovačku reku, kao i izvor bisera Šumadije reke Jasenice na samo 1 km udaljenosti, Jarmenovci su idealna destinacija za razne aktivnosti poput planinarenja, pešačenje. vožnje kvadova, motocrossa, brdskog biciklizma i lovnog turizma.

U blizini sela, posetioci mogu istražiti bogatstvo ovog regiona koje obuhvata 30 vinarija, 4 manastira, Oplenac, Takovo i mnoge druge turističke zanimljivosti. Udubljeni u prirodne lepote i kulturološko nasleđe ovog kraja, putnici shvataju da selo Jarmenovci nudi jedinstveno iskustvo koje oplemenjuje dušu i ostavlja neizbrisiv trag u srcima svih posetilaca.Ova oaza zelenila je idealna lokacija za digitalne nomade.

Selo Jarmenovci očarava svoje posetioce ne samo svojom bogatom istorijom i kulturnim nasleđem, već i svojim izvanrednim prirodnim lepotama. Okruženo planinskim vrhovima, bujnim šumama i kristalno čistim rekama, ovo selo pruža izvanrednu mogućnost za istraživanje i uživanje u prirodi.

Od šetnji duž planinskih potoka do avanturističkih izleta na brdskim biciklima ili kvadovima, posetioci imaju priliku da se povežu s prirodom na najintimniji način. Pored toga, blizina vinarija, manastira i drugih turističkih atrakcija dodatno obogaćuje iskustvo posetilaca, pružajući im priliku da istraže sve čari ovog prelepog regiona.

U celini, Jarmenovci su ne samo destinacija za odmor i rekreaciju, već i mesto gde se susreću istorija, kultura i divlja priroda, čineći ih savršenim mestom za beg od svakodnevice i otkrivanje lepote koja se krije u srcu Šumadije.

tekst i foto:Peđa Filipović

Ostavite odgovor

Top