Ви сте овде
Насловна > Moje selo centar Sveta > JARMENOVCI, MANOJLOVCI, GURIŠEVCI i VOJKOVCI

JARMENOVCI, MANOJLOVCI, GURIŠEVCI i VOJKOVCI

Ova jedna izborna jedinica obuhvata teritoriju četiri sela ukupne površine od oko 3.600ha, od čega Jarmenovci 1,160 ha, Manojlovci 487ha, Guriševci 637ha i Vojkovci 1.316ha. Ova sela, podno planine Rudnik, su na nadmorskoj visini od 400 do 600 metara, a nalaze se sa obe strane magistralnog puta Topola – Rudnik – Gornji Milanovac.

Kraj je naseljavan od davnina. Recimo, Vojkovci se pominju u povelji kao baština čelnika Radiča, a Jarmenovci u popisu Smederevskog sanđžaka iz XV veka pominju se kao Jarmazovci (jarmaz – hajduk), a interesantno je da mnoge porodice iz ovih sela nisu otišle sa svojih ognjišta u Velikoj seobi, 1690. godine.

Ovaj kraj je poznat kao Šumadijski Atos jer se nalaze mnogobrojne crkve i manastiri. Krenimo od poznatih, a to je u centru sela Jarmenovci gde se nalazi stara pravoslavna crkva posvećena Pokrovici, a pored koje je podignut hram Svetog Save, 1953. godine. Po narodnom predanju u Vojkovcima se nalaze dva manastirajoš uvek ne otkrivena i to u delu sela pod nazivom Kaluđerovići i Popov. U Guriševcima narodno predanje beleži Almarin manastir, a na granici Jarmenovaca i Manojlovaca, predanje je pamtilo Đurine ćelije. Pre deset godina, radnici Narodni muzej iz Aranđelovca, vođeni predanjem, pronašli su manastir Đurine ćelije i do danas su završena kompletna istraživanja ovog lokaliteta iz XIV veka.

                                                                                                     (Đurine ćelije)

U Jarmenovcima se nalazi nepokretno kulturno dobro, a to je crkva brvnara kao i kuća narodnog heroja Sofije Ristić u Manojlovcima. Postoje na desetinu objekata graditeljskog nasleđa od čega su najbrojnije kuće i okućnice kao i jedan vajat i zgrada kovačnice u centru Jaremnovaca.

U Vojkovima je rođen general Milovan Pavlović, koji je 1903. godine, kao minister vojske ubijen u Majskom prevratu. To je bila treća žrtva prevrata u kojima su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga Mašin.

Jarmenovci imaju jedinstven organizovan seoski vodovod koji je sproveden u sva domaćinstva. Gasifikovano je čitavo selo, kao i okolna.

Osnovno obrazovanje se obavlja u četvorogodišnjoj školi u Jarmenovcima u kojoj radii  jedno odeljenje predškolskog uzrasta.

Privredna aktivnost se ogleda u postojanju fabrike za preradu voća, postojanju nekoliko strugara jer stanovništvo pored toga se bavi i prodajom ogrevnog drveta i njegovom obradom, a zabeleženo je postojanje i nekoliko krečana za proizvodnju gašenog kreča što je najbrojnije u Manojlovcima.

Pored zanatskih radnji nalazi se u Jarmenovcima i jedna od najstarijih kafana, koja neprekidno radi još od početka XX veka. Početkom devedesetih godina prošlog veka prestao je sa radom čuveni Hotel u Jarmenovcima koji je građen tridesetih godina tog veka i bio je zaštitni znak ovog mesta, na daleko poznat.

 

 

Jarmenovci su, 1953, izabrani od strane Ujedinjenih nacija kao ogledni centar za elektrifikaciju sela i poljoprivredne radove.(foto Hotel u Jarmenovcima pre 50 godina)

Opština Topola se nalazi u središnjem delu Srbije, odnosno u centralnom delu Šumadije. Ima povoljan geografski položaj, konfiguraciju terena i umereno-kontinentalnu klimu. Topola na osnovu kategorizacije pripada grupi razvijenih opština u Srbiji. Teritorija opštine se prostire na 365 km² i ima po popisu iz 2022. godine, 19.221 stanovnika. Pored varoši Topole ima 30 seoskih naselja.

Za potrebe ovog projekta izradili smo pregled seoskih naselja, ali ne kao zasebne celine već smo uzimali i okolna sela sa kojima su ne samo prostorno već i ekonomski, politički i kulturno povezani u jednu celinu. Potvrda toga jeste i da tako grupisana sela predstavljaju jednu izborna jedinica, a što nikako nije slučajno, ili su u slučaju Gornje i Donje Trnave bili jedna opština (pre Drugog svetskog rata).

PROJEKAT:”MOJE SELO CENTAR SVETA”

PROJEKAT SUFINANSIRAJU:OPŠTINA TOPOLA i medijska kuća I FM

Stručni saradnik:Igor Petrović

foto: arhiv medijske kuće I FM

glavni i odgovorni urednik:Peđa Filipović

Ostavite odgovor

Top