Ви сте овде
Насловна > Projekti > Vratimo osmeh deci bez roditeljskog staranja > Ishodi hraniteljstva-kako da priča ima srećan kraj

Ishodi hraniteljstva-kako da priča ima srećan kraj

Hraniteljstvo se definiše kao privremeni oblik zaštite dece bez roditeljskog staranja. Deca ostaju na hraniteljstvu jedno određeno vreme. Koliko dugo će ostati  kod hranitelja zavisi od brojnih faktora.  Neka dece će biti kod hranitelja dok biološka porodica ne unapredi kapacitete za brigu o detetu u meri da se dete vrati u svoju porodicu., druga deca će ostati dok ne završe školovanje i osamostale se a treći, dok se ne pojavi usvojiteljska porodica za dete.

Bez obzira na razloge odlaska deteta iz hraniteljske porodice, od rastanka strepe i deca i hranitelji. Često se kaže da priprema deteta za odlazak iz hraniteljske porodice traje od momenta kad je dete stiglo u porodicu, pa i mnogo pre samog dolaska, tokom obuka I pripreme hranitelja za bavljenje hraniteljstvom. Jednako važno je da se za rastanak pripremi I dete I hranitelj.

Od hranitelja se očekuje da uspostave emocionalnu vezu s detetom, da se staraju o njemu I dag a  pripreme odlazak iz hraniteljske porodice.  Trenutak rastanka težak je I bolan je i za hranitelje i za dete. Dešava se da hranitelj, ponekad svesno, a češće nenamerno I ne shvatajući šta čini, svojim ponašanjem i stavovima otežava odlazak deteta iz porodice kada je u pitanju povratak u biološku porodicu.  S druge strane, postoje brojni primeri dobre pripreme dece za odlazak iz hraniteljske porodice, gde hranitelji , sigurni u svojoj ulozi daju deci ‘’psihološku dozvolu’’ I raduju se se zajedno sa decom odlasku u biološku ili usvojiteljsku porodicu.  U procesu odlaska dece iz  hraniteljske porodice, potrebno je da hranitelji prenese  biološkim roditeljima ili usvojiteljima  šta su aktuelne navike i potrebe deteta i da im tako  pomogne  da se život deteta nastavi bez mnogo velikih promena.

Dobar hranitelj ce dozvoliti detetu da kaže ‘’doviđenja’’ kada dođe vreme rastanka. Reći će da mu je  žao što više nećete živeti zajedno, ali da ga  jako raduje i srećan je ste što je dete dobilo novu porodicu koja će ga voleti i brinuti se o njemu. Ohrabriće dete i pomoći mu da izrazi svoja najčešće pomešanja osećanja u vezi sa skorim rastankom i da zakorači u novu etapu na svom životnom putu.

 

Autor teksta:Slavica Đurić Pavlović

fotografije :Peđa Filipović

medijski sadržaj broj:22

Naziv projekta:Vratimo osmeh deci bez roditeljskog staranja

Glavni i odgovorni urednik:Predrag Filipović

Nosilac projekta:Medijska kuća I FM Topola, portal NOVINicE

Ostavite odgovor

Top