Ви сте овде
Насловна > Stari postovi > Интервју са Иваном Божовић

Интервју са Иваном Божовић

Шумадија је драгуљ природе у срцу Србије.

Ивана Божовић је новинар Информа- тивног програма РТС – ради као новинар Дневника на РТС. Сваког дана у емисији “Тако стоје ствари” има свој петоминутни сегмент о здрављу – “Наздравље”. Водитељ је и уредник емисије “Србија на вези – здравље” која се бави здрављем и емитује се на Сателитском програму РТС–а, а спаја лекаре из Србије и дијаспоре. Завршила је Медицински факултет у Београду, на Мастер студијама из Јавног здравља на Медицинском факулету је ускоро, чека одбрана Мастер рада. Тренутно је на Докторским студијама из Јавног здравља на Медицинском факултету у Београду.

За тебе кажу да си најбољи новинар међу докторима, односно најбољи доктор међу новинарима.

Хвала на овим комплиментима,али морам признати да то и није толико тешко. На прсте једне руке могу да се наброје особе које су у Србији завршиле медицину , а које се баве новинарством. Знам да је тај спој свима необичан и да изазива интересовање, али за мене је он попут „кључа и браве“. Једна нераскидива веза, која ако се мудро искористи може много да помогнем. Под тим мислим на прилоге којим едукујемо грађане, акције које смо организовали за наше гледаоце, али и проблеме које смо заједно са њима решавали. Од медицине се нисам удаљила, већ сам јој се приближила из једног другог угла. Моје данашње интресовање је усмерено ка Јавном здрављу.

Које су предности, а који недостатци када си тв лице?

Себе не доживљама као тв лице, нити као неког ко је популаран, већ као неког ко само ради свој посао. Препознатљивост вам отвара многа врата,али многа и затвара. Свакако могу лакше да ступим у контакт са појединим људима, а то би можда било немогуће да се не бавим овим послом. Оно што не можете јесте да изађете из куће у старој тренерци, мада морам признати да ја то често чиним када шетам куче. Пријатељи су моје богатство и са истим људима се дружим цео живот. Тако да ја никада нисам наилазила на проблем да се неко дружи са мном или ја са неким, можда због неких интереса. Ја сам генерално обазрива и одувек водим рачуна шта и како радим, коме се и како обраћам и трудим се да никога не повреде моје речи.

Који део Београда ,а који Никшића је место где осећаш најпозитивнију енергију?

Тешко је издвојити један део Београда, јер он плени својом:лепотом,топлином,т радицијом…Како сам расла и сазревала, тако сам се и везивала за одређене крајеве града. Од Церака и Бановог брда где сам провела своје школске и гимназијске дане , Карађорђевог парка где сам провела своје студентске дане и Ташмајдана где радим. Ипак, по мом мишљењу посебну душу има Дорћол. Никшић је град који имао посебно место у мом срцу, јер је то град моје баке. Сваки распуст смо сестра и ја проводиле у њемуи то су били незаборавни распусти.Чувена Стара Варош,Корзо и најбољи сладолед у Фонтани. Сестра и ја се и дан данас шалимо како смо тада имале најбољу куповину слаткиша , јер смо куповале сладолед и за нас и за баку и тетку. До куће се бакин и теткин сладолед топио,па смо нас две сваки пут јеле дуплу дозу.

Који изазов у току каријере на РТС-у је оставио највећи утисак на тебе?

Почела сам на РТС-у да радим на трећој години Медицинског факултета. Мој највећи изазов је био, како да завршим факултет. Сваког дана на Медицини ви имате обавезне вежбе и многа предавања, а ја сам сваки дан радила. Данас када размишљам о томе, ни сама не знам како сам то постигла. Знам само да сам имала безрезервну подршку мојим уредника и дан данас је имам у мом даљем усавршавању. Сваки дан је нови изазов,али је то оно што ме покреће и мотивише да више радим и учим.

Шта препоручујеш нашим читатељкама и читаоцима да гледају ове зиме, а шта им је најбоља превентива да буду здрави и насмејани?

РТС је свакако мој избор и наш програм препоручујем свима. На првом месту то су наше Информативне емисије: од Дневника, преко емисије „Тако стоје ствари“, Јутарњег програма до емисије “Ово је Србија“. На нашем програму можете пратити најновија спортска и културна дешавања, филмски и серијски програм. Када помињемо превентиву то је свакако: престанак пушења, више физичке активност, мање јаке и масне хране..То су само неке препоруке за боље здравље. Међутим мој новогодишњи савет је смех. Готово да нема органа на који не делује позитивно, а широм светау многим болницама, терапија смехом примењује се у склопу лечења. Зато Нову годину проведите са најближима уз осмех не лицу.

Шта те прво асоцира на Шумадију?

Шумадија је драгуљ природе у срцу Србије. Она је спој: лепоте, истрорије, топлине. Шуме,планине, реке, велики број манастира и споменика који носе у себи вишевековну историју и срдачни људи су највеће богатство Шумадије. Ја је доживљама и као “српску Тоскану“ због вина и могућности које има у овој области.

Сестра је већ успешан лекар, да ли је медицина породична традицији?

Медцицина је породична традиција, али је у мојој породици подједнако заступљена и економија. На једној страни имамо лекаре, а на другој економисте. Понеко има и уметничку црту, али мој спој нема до сада нико. Тако да сам по томе јединствена.

Планираш ли постдипломске студије и где осим у Дневнику РТС-а можемо пратити твој телевизијски рад?

Прошле године сам уписала Мастер Јавног здравља на Медицинском факултету у Београду. Дала сам свих 11 испита и у фебруару ме очекује одбрана мастер рада. Пре 3 месеца сам уписала и Докторске студије на Медицинском факултету у Београду, трају 3 године и настава се одржава сваког дана. У шали често кажем да сам цео живот студент, али волим да учим и то ме испуњава. Поред Дневника, сваки дан припремам и различите теме за емисију “Тако стоје ствари“. Имам свој свакодневни петоминутни сегмент о здрављу под симболичним називом “Наздравље“. У њему говоримо о: превенцији, здрављу деце и мама, менталном здрављу, оралној хигијени, хроничним болестима, најновијим достигнућима у пољу медицине. Разговарамо са: пацијентима, лекарима, научницима.. Едукујемо гледаоце, покушавамо да им укажемо на одређене симтоме и болести,пружамо шансу младим лекарима да говоре о својим достигнућима… Ако смо овим успели да помогнемо макар једној особи, наш рад и труд има смисао. Ја се искрено надам да јесмо. Такође повремено радим и емисију на Сателитском програму РТС- а“Србија на вези здравље“, која спаја српску медицину и дијаспору.

Да ли је превентива у медијима довољно заступљена?

Чини ми се да се о превентиви више говори и да је више заступљена у медијима, него претходних година.Такође и гледаоци су много више информисани, него раније. У ери интернета, геџета, мобилних телефона немогуће је да им одређене информације не буду доступне. Али са њима морају да буду обазриви, јер није довољно укуцати само симптоме и сазнати како да се лечите. То је погрешно и често има последице по здравље, тако да је мој савет идите до лекара. Морам признати да је медицина доста заступљена у програму РТС-а и ми се заиста трудимо да говоримо о превентиви и превентивним прегледима.

Која књига је на тебе оставила највећи утисак и шта читаш тренутно?

Немам омиљену књигу, већ омиљне песнике, то су Ракић и Дучић. Тренутно читам Папа Јовану од Доне Вулфолк Крос.

Текст: пеђа ф.

фотографије:Горан Калањ

Neko je razmišljao o “Интервју са Иваном Божовић

Ostavite odgovor

Top