Vi ste ovde
Naslovna > Stari postovi > Intervju sa Ivanom Božović

Intervju sa Ivanom Božović

Šumadija je dragulj prirode u srcu Srbije.

Ivana Božović je novinar Informa- tivnog programa RTS – radi kao novinar Dnevnika na RTS. Svakog dana u emisiji “Tako stoje stvari” ima svoj petominutni segment o zdravlju – “Nazdravlje”. Voditelj je i urednik emisije “Srbija na vezi – zdravlje” koja se bavi zdravljem i emituje se na Satelitskom programu RTS–a, a spaja lekare iz Srbije i dijaspore. Završila je Medicinski fakultet u Beogradu, na Master studijama iz Javnog zdravlja na Medicinskom fakuletu je uskoro, čeka odbrana Master rada. Trenutno je na Doktorskim studijama iz Javnog zdravlja na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Za tebe kažu da si najbolji novinar među doktorima, odnosno najbolji doktor među novinarima.

Hvala na ovim komplimentima,ali moram priznati da to i nije toliko teško. Na prste jedne ruke mogu da se nabroje osobe koje su u Srbiji završile medicinu , a koje se bave novinarstvom. Znam da je taj spoj svima neobičan i da izaziva interesovanje, ali za mene je on poput „ključa i brave“. Jedna neraskidiva veza, koja ako se mudro iskoristi može mnogo da pomognem. Pod tim mislim na priloge kojim edukujemo građane, akcije koje smo organizovali za naše gledaoce, ali i probleme koje smo zajedno sa njima rešavali. Od medicine se nisam udaljila, već sam joj se približila iz jednog drugog ugla. Moje današnje intresovanje je usmereno ka Javnom zdravlju.

Koje su prednosti, a koji nedostatci kada si tv lice?

Sebe ne doživljama kao tv lice, niti kao nekog ko je popularan, već kao nekog ko samo radi svoj posao. Prepoznatljivost vam otvara mnoga vrata,ali mnoga i zatvara. Svakako mogu lakše da stupim u kontakt sa pojedinim ljudima, a to bi možda bilo nemoguće da se ne bavim ovim poslom. Ono što ne možete jeste da izađete iz kuće u staroj trenerci, mada moram priznati da ja to često činim kada šetam kuče. Prijatelji su moje bogatstvo i sa istim ljudima se družim ceo život. Tako da ja nikada nisam nailazila na problem da se neko druži sa mnom ili ja sa nekim, možda zbog nekih interesa. Ja sam generalno obazriva i oduvek vodim računa šta i kako radim, kome se i kako obraćam i trudim se da nikoga ne povrede moje reči.

Koji deo Beograda ,a koji Nikšića je mesto gde osećaš najpozitivniju energiju?

Teško je izdvojiti jedan deo Beograda, jer on pleni svojom:lepotom,toplinom,t radicijom…Kako sam rasla i sazrevala, tako sam se i vezivala za određene krajeve grada. Od Ceraka i Banovog brda gde sam provela svoje školske i gimnazijske dane , Karađorđevog parka gde sam provela svoje studentske dane i Tašmajdana gde radim. Ipak, po mom mišljenju posebnu dušu ima Dorćol. Nikšić je grad koji imao posebno mesto u mom srcu, jer je to grad moje bake. Svaki raspust smo sestra i ja provodile u njemui to su bili nezaboravni raspusti.Čuvena Stara Varoš,Korzo i najbolji sladoled u Fontani. Sestra i ja se i dan danas šalimo kako smo tada imale najbolju kupovinu slatkiša , jer smo kupovale sladoled i za nas i za baku i tetku. Do kuće se bakin i tetkin sladoled topio,pa smo nas dve svaki put jele duplu dozu.

Koji izazov u toku karijere na RTS-u je ostavio najveći utisak na tebe?

Počela sam na RTS-u da radim na trećoj godini Medicinskog fakulteta. Moj najveći izazov je bio, kako da završim fakultet. Svakog dana na Medicini vi imate obavezne vežbe i mnoga predavanja, a ja sam svaki dan radila. Danas kada razmišljam o tome, ni sama ne znam kako sam to postigla. Znam samo da sam imala bezrezervnu podršku mojim urednika i dan danas je imam u mom daljem usavršavanju. Svaki dan je novi izazov,ali je to ono što me pokreće i motiviše da više radim i učim.

Šta preporučuješ našim čitateljkama i čitaocima da gledaju ove zime, a šta im je najbolja preventiva da budu zdravi i nasmejani?

RTS je svakako moj izbor i naš program preporučujem svima. Na prvom mestu to su naše Informativne emisije: od Dnevnika, preko emisije „Tako stoje stvari“, Jutarnjeg programa do emisije “Ovo je Srbija“. Na našem programu možete pratiti najnovija sportska i kulturna dešavanja, filmski i serijski program. Kada pominjemo preventivu to je svakako: prestanak pušenja, više fizičke aktivnost, manje jake i masne hrane..To su samo neke preporuke za bolje zdravlje. Međutim moj novogodišnji savet je smeh. Gotovo da nema organa na koji ne deluje pozitivno, a širom svetau mnogim bolnicama, terapija smehom primenjuje se u sklopu lečenja. Zato Novu godinu provedite sa najbližima uz osmeh ne licu.

Šta te prvo asocira na Šumadiju?

Šumadija je dragulj prirode u srcu Srbije. Ona je spoj: lepote, istrorije, topline. Šume,planine, reke, veliki broj manastira i spomenika koji nose u sebi viševekovnu istoriju i srdačni ljudi su najveće bogatstvo Šumadije. Ja je doživljama i kao “srpsku Toskanu“ zbog vina i mogućnosti koje ima u ovoj oblasti.

Sestra je već uspešan lekar, da li je medicina porodična tradiciji?

Medcicina je porodična tradicija, ali je u mojoj porodici podjednako zastupljena i ekonomija. Na jednoj strani imamo lekare, a na drugoj ekonomiste. Poneko ima i umetničku crtu, ali moj spoj nema do sada niko. Tako da sam po tome jedinstvena.

Planiraš li postdiplomske studije i gde osim u Dnevniku RTS-a možemo pratiti tvoj televizijski rad?

Prošle godine sam upisala Master Javnog zdravlja na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Dala sam svih 11 ispita i u februaru me očekuje odbrana master rada. Pre 3 meseca sam upisala i Doktorske studije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, traju 3 godine i nastava se održava svakog dana. U šali često kažem da sam ceo život student, ali volim da učim i to me ispunjava. Pored Dnevnika, svaki dan pripremam i različite teme za emisiju “Tako stoje stvari“. Imam svoj svakodnevni petominutni segment o zdravlju pod simboličnim nazivom “Nazdravlje“. U njemu govorimo o: prevenciji, zdravlju dece i mama, mentalnom zdravlju, oralnoj higijeni, hroničnim bolestima, najnovijim dostignućima u polju medicine. Razgovaramo sa: pacijentima, lekarima, naučnicima.. Edukujemo gledaoce, pokušavamo da im ukažemo na određene simtome i bolesti,pružamo šansu mladim lekarima da govore o svojim dostignućima… Ako smo ovim uspeli da pomognemo makar jednoj osobi, naš rad i trud ima smisao. Ja se iskreno nadam da jesmo. Takođe povremeno radim i emisiju na Satelitskom programu RTS- a“Srbija na vezi zdravlje“, koja spaja srpsku medicinu i dijasporu.

Da li je preventiva u medijima dovoljno zastupljena?

Čini mi se da se o preventivi više govori i da je više zastupljena u medijima, nego prethodnih godina.Takođe i gledaoci su mnogo više informisani, nego ranije. U eri interneta, gedžeta, mobilnih telefona nemoguće je da im određene informacije ne budu dostupne. Ali sa njima moraju da budu obazrivi, jer nije dovoljno ukucati samo simptome i saznati kako da se lečite. To je pogrešno i često ima posledice po zdravlje, tako da je moj savet idite do lekara. Moram priznati da je medicina dosta zastupljena u programu RTS-a i mi se zaista trudimo da govorimo o preventivi i preventivnim pregledima.

Koja knjiga je na tebe ostavila najveći utisak i šta čitaš trenutno?

Nemam omiljenu knjigu, već omiljne pesnike, to su Rakić i Dučić. Trenutno čitam Papa Jovanu od Done Vulfolk Kros.

Tekst: peđa f.

fotografije:Goran Kalanj

Neko je razmišljao o “Intervju sa Ivanom Božović

Ostavite odgovor

Top