Vi ste ovde
Naslovna > Stari postovi > Društvo učitelja Topole

Društvo učitelja Topole

Društvo učitelja Topole (DUT) nastalo je iz potrebe da se uspešno i kvalitetno deluje na nastavni proces usklađen sa savremenim standardima obrazovanja dece. Predstavlja kompetentno strukovno udruženje koje za cilj ima da inovira nastavni proces i unapredi pedagošku praksu. Trenutno broji 87 članova – učitelja i predmetnih nastavnika. Učestvuje u inoviranju vaspitno – obrazovnog procesa, podstiče stvaralački rad svojih članova, neguje konstruktivnu kritiku u oblasti naučno – pedagoškog i društvenog razvoja i doprinosi usavršavanju učiteljskog poziva shodno potrebama savremene škole i učenika.

Društvo učitelja Topole aktivno učestvuje u društvenom životu Topole. Inicijator je i učesnik brojnih događaja, seminara, tribina, izložbi, likovnih i literarnih konkursa, promocija, manifestacija itd. Ima uspešnu saradnju sa sličnim udruženjima iz okruženja. Svoje članove DUT redovno informiše elektronskim i usmenim putem. Rad Društva je transparentan i sve aktivnosti promovišu se na FB stranici DUT-a, sajtovima škola i sajtu Opštine Topola.

O kvalitetu rada društva govore brojni pozivi na saradnju, učešće na stručnim, skupovima priznanja ali i konstantno povećanje broja članova. Od mnoštva aktivnosti ovog udruženja izdvojili smo njihovo učešće na Učiteljijadi 2016, organizaciji Društva učitelja Kruševca i Saveza učitelja Republike Srbije od 23. do 25. 09. 2015. godine u Brzeću je održana treća Učiteljijada.

Učiteljijada je sportsko edukativna manifestacija tokom koje su se učitelji nadmetali u različitim sportskim veštinama i razmenjivali profesionalna iskustva koja se tiču nastave fizičke kulture. U vreme trajanja Učiteljijade sprovedena su sportske aktivnosti i organizovana nadmetanje učitelja u različitim mešovitim timskim i kolektivnim igrama. Učitelji su se nadmetati u formiranim mešovitim kolektivnim grupama matičnog društva ili regiona kome društvo pripada, protiv drugih mešovitih grupa učitelja. Pored toga, u okviru Učiteljijade je održana je i Smotra stvaralaštva učitelja u razvoju fizičke aktivnosti na kojoj su prezentovane praktične primene novih saznanja, inovacija i metodologije u nastavnom procesu, a u cilju unapređivanja obrazovno-vaspitnog rada prezentovanjem stvaralaštva učitelja, praktičnog povezivanja nastavnih i vannastavnih aktivnosti, negovanja fizičke aktivnosti učitelja, motivacije, obogaćivanja nastavne prakse.

Nadmetalo se 390 učitelja iz 29 lokalnih društava, kao i gosti iz Makedonije, Bosne i Hercegovine učesnici KREF-a u deset sportskih igara.

Na III Učiteljijadi svoje predstavnike su imala sledeća društva: Učiteljsko društvo Aleksinac, Društvo učitelja Beograda, Učiteljsko društvo Bor, Društvo učitelja Valjeva, Društvo učitelja opština Veliko Gradište i Golubac, Društvo učitelja Vršca, Udruženje gružanskih učitelja, Društvo učitelja Dragačeva, Udruženje zrenjaninskih učitelja, Društvo učitelja Jagodina, Društvo učitelja Kovina, Kraljevačko društvo učitelja, Društvo učitelja Kruševca, Društvo učitelja Lebane, Učiteljsko društvo Leskovac, Društvo učitelja Loznice, Društvo učitelja Mionica, Učiteljsko društvo Niš, Društvo učitelja Novog Sada, Društvo učitelja opštine Paraćin, Društvo učitelja opštine Požarevac, Društvo učitelja opštine Smederevo, Društvo učitelja Smederevske Palanke, Učiteljsko društvo Sokobanja, Društvo učitelja Topole, Društvo učitelja Trstenika, Društvo učitelja Tutina, Društvo učitelja Šapca, Društvo učitelja „Sima Tomović“ Šid.

Nadmetanje se odvijalo u deset sportskih veština i to: odbojka, mali fudbal,basket, pikado, nadvlačenje konopca, preskakanje konopca, obruč, šah, stoni tenis i igre bez granica. Najuspešniji su dobili diplome, a svi učesnici majce i pohvalnice za uspešno učešće.

Od planova za 2017. godinu izdvojićemo Zimske susrete učitelja, koji će se organizovati u Topoli.

 

Tekst: Dijana č. f. / foto: dut

 

Ostavite odgovor

Top