Ви сте овде
Насловна > Moje selo centar Sveta > DONJA ŠATORNJA i GORNJA ŠATORNJA

DONJA ŠATORNJA i GORNJA ŠATORNJA

Teritorija na kojoj se prostiru je 2.120ha, a od toga Donja Šatornja na 1.043ha, a ostatak od 1.077ha je Gornja Šatornja. Kroz oba selaprolazi magistralni put Topola – Rudnik – Gornji Milanovac, ali u centru Donje Šatornje, na raskrnici, jedan kraj odvaja prema Stragarima i dalje Kragujevcu. Ovo je veoma povoljan položaj za ova sela.

Po narodnom verovanju u selima postojali su manastiri i crkve, ali svakako, najpoznatiji manastir je Nikolje, koji potiče iz XIV veka i koji je nekoliko puta bio rušen i obnvljan. U obnovi je učestvovao despot Stefan Lazarević, a zvonik je obnovio knez Miloš Obrenović. Devedesetih godina prošlog veka, izgrađen je prostran i bogato opremljen manastirski konak.

Ova sela su rodna mesta mnogih znamenitiv srpskih ljudi, a najpoznatiji među njima je akademik Antonije Isaković, pisac koji potiče od ugledne i mnogobrojne porodice Isaković koji su odlazili i svoj značajan trag ostavljali u drugim sredinama, kao na primer u Aranđelovcu ili Rači kragujevačkoj.

U selu postoji organizovan seoski javni vodovod do svake kuće.

Obrazovanje se vrši u osmogodišnjoj osnovnoj školi kao i u predškolskom odeljenju. U prostoru škole održavaju se probe Kulturnoumetničkog društva koje pohađa oko 50 mladih čuvara narodne tradicije. Uz školu izgrađena je moderna sporska hala za potrebe nastave fizičkog obrazovanja, ali u večernjim časovima i za potrebe rekreativaca.

Pazarni dan je svake subote.

Od privrede najzastupljeniji su trgovačke i zanatske radnje, benzinska pumpa, tehnički pregled, velika hladnjača u centru, poljoprivredna apoteka, pekara i nekoliko kafana čiji broj varira između četiri i čak šest.

Opština Topola se nalazi u središnjem delu Srbije, odnosno u centralnom delu Šumadije. Ima povoljan geografski položaj, konfiguraciju terena i umereno-kontinentalnu klimu. Topola na osnovu kategorizacije pripada grupi razvijenih opština u Srbiji. Teritorija opštine se prostire na 365 km² i ima po popisu iz 2022. godine, 19.221 stanovnika. Pored varoši Topole ima 30 seoskih naselja.

Za potrebe ovog projekta izradili smo pregled seoskih naselja, ali ne kao zasebne celine već smo uzimali i okolna sela sa kojima su ne samo prostorno već i ekonomski, politički i kulturno povezani u jednu celinu.

PROJEKAT:”MOJE SELO CENTAR SVETA”

PROJEKAT SUFINANSIRAJU:OPŠTINA TOPOLA i medijska kuća I FM

Stručni saradnik:Igor Petrović

foto: arhiv medijske kuće I FM

glavni i odgovorni urednik:Peđa Filipović

Ostavite odgovor

Top