Ви сте овде
Насловна > Друштво > Domu zdravlja “Sveti Đorđe” donirana medicinska oprema vredna tri miliona dinara

Domu zdravlja “Sveti Đorđe” donirana medicinska oprema vredna tri miliona dinara

Topola, 22. mart 2024.

Dom zdravlja “Sveti Đorđe” u Topoli postao je bogatiji za medicinsku opremu vrednu preko tri miliona dinara, zahvaljujući donaciji od strane Srpsko-američkog društva. Direktorka Doma zdravlja, doktorka Valentina Pajić, izrazila je duboku zahvalnost na ovoj izuzetnoj donaciji koja će značajno unaprediti rad ove zdravstvene ustanove.

“Od 1914. godine, od osnivanja Doma zdravlja, nismo imali autoklav, uređaj izuzetne važnosti, niti tu vrstu usluge koju bismo mogli pružiti našim pacijentima. Donatorima Srpsko-američkog društva (SAM) beskrajno smo zahvalni što su prepoznali potrebu da jedna manja ustanova dobije opremu koja je neophodna za pružanje adekvatne zdravstvene zaštite. Vrednost autoklava prelazi milion dinara, što mi sami nismo mogli izdvojiti. Takođe bih se zahvalila i lokalnoj samoupravi koja nam pomaže, očekujemo jednu stomatološku stolicu koja će nam značiti. Što se tiče naših donatora, nastavljamo pregovore i saradnju i nadam se da će sledeće što ćemo uraditi biti gasifikacija zdravstvene stanice u Trnavi”, izjavila je doktorka Valentina Pajić, direktorka Doma zdravlja.

“Dobili smo autoklav od 80 litara. mindrej ultrazvuk sa svim sondama, pet EKG aparata dvanestokanalnih i jedan aparat trokanalni, deset aparata za merenje pritiska“, izjavila je Sanja Petrović, glavna sestra Doma Zdravlja.

Vladimir Radojković predsednik opštine Topola izrazio je zahvalnost donatorima, ali i zaposlenima u ovoj ustanovi koji svakodnevno brinu o svojim pacijentima i trude se da unaprede uslove rada.

Ova značajna donacija predstavlja korak napred ka unapređenju zdravstvenih usluga u Topoli i doprinosi poboljšanju kvaliteta života lokalnog stanovništva.

Ko je SAMA

Krajem 1990-ih, nakon godina političkih i građanskih sukoba u regionu, prepoznata je velika potreba za medicinskim resursima širom Balkana. U tom periodu, grupa pojedinaca sa korensima iz različitih delova bivše Jugoslavije, ali koji su živeli širom Severne Amerike, osetila je hitnu potrebu da pomogne.

Organizovali su male transfer medicinskog materijala i lekova iz SAD-a uz pomoć porodica i prijatelja, ali brzo su shvatili da mogu imati veći uticaj.

Ujedinjuje ih duboka želja za pozitivnim uticajem i vera u bolju budućnost Balkana. Iz ovog zajedničkog osećaja odgovornosti rođena je organizacija Srpsko-američko medicinsko udruženje (SAMА).

SAMА je registrovana u Merilendu 2009. godine i odobrena je kao organizacija sa statusom 501(ц)(3) u septembru 2010. godine. Aktivnosti SAMА-e finansiraju se članarinama, donacijama i grantovima. Njihovi obrazovni i humanitarni programi omogućavaju organizaciji da ostvari svoju planiranu svrhu oslobađanja.

Ova organizacija okuplja dovoljno veliku zajednicu, koja se oseća podjednako obaveznom da uzvrati. Njihovi napori su podržani volonterskim radom, prikupljanjem sredstava, donacijama i grantovima.

SAMА nastavlja da pruža podršku medicinskim resursima na Balkanu, ističući važnost zajedničkog rada i solidarnosti u teškim vremenima, kako bi se doprinelo zdravlju i boljem životu ljudi u regionu.

tekst:Peđa Filipović

Ostavite odgovor

Top