Ви сте овде
Насловна > Друштво > Danas je Svetski dan Roma

Danas je Svetski dan Roma

Danas se širom sveta obeležava Svetski dan Roma, prilika da se istakne bogatstvo romske kulture, ali i da se skrene pažnja na izazove s kojima se ova zajednica suočava u mnogim društvima.

Romi, najveća etnička manjina u Evropi, imaju dugu i složenu istoriju, bogatu kulturnu baštinu i jezik koji se proteže kroz različite delove sveta. Međutim, uprkos tome, romska zajednica suočava se sa sistemskom diskriminacijom, socijalnom isključenošću, siromaštvom i nedostatkom pristupa osnovnim uslugama poput obrazovanja, zdravstvene zaštite i zapošljavanja.

U Srbiji, brojne organizacije, institucije i pojedinci obeležavaju ovaj dan organizovanjem različitih događaja, tribina, kulturnih manifestacija i humanitarnih akcija. Cilj je podizanje svesti o pravima Roma, promocija njihove kulture i jezika, ali i borba protiv stereotipa i predrasuda.

Svetski dan Roma takođe pruža priliku vladi i društvu u celini da preispitaju postojeće politike i programe kako bi se unapredio položaj ove marginalizovane zajednice i stvorili uslovi za njihov puni i ravnopravan razvoj.

U tom duhu, važno je da se podržavaju inicijative koje promovišu obrazovanje, zapošljavanje, socijalnu inkluziju i kulturnu raznolikost među Romima. Samo zajedničkim naporima možemo stvoriti društvo koje je otvoreno, inkluzivno i poštuje prava i dostojanstvo svih svojih građana, bez obzira na etničku pripadnost.

Osmi april je zvanično proglašen praznikom Roma u čitavom svetu 1990. godine u Poljskoj, tokom četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije, u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika koji je održan u Čelsfildu pored Londona od 7. do 12. aprila 1971. godine.

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2022. godine, romska nacionalna zajednica u Srbiji broji 131.936 pripadnika.U opštini Topola na osnovu istog popisa živi 81 Rom.

Srbija je posvećena unapređenju položaja Roma kroz normativne akte poput Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji za period 2022-2030. godine, zajedno sa pratećim Akcionim planom. Cilj ovih mera je integrisati ovu često marginalizovanu društvenu grupu u šire društvo i poboljšati njihov položaj.

Važno je istaći da Romi u Srbiji imaju pravo na svoj jezik i pismo, a deca romske nacionalnosti imaju mogućnost da ga uče u školi kao izborni predmet.

U ime medijske kuće I FM, srdačno čestitamo Svetski dan Roma! Ovaj dan je prilika da proslavimo bogatstvo romske kulture, istaknemo doprinos Roma društvu i podstaknemo poštovanje različitosti. Neka ovaj dan bude podsetnik na važnost inkluzije, jednakih prava i poštovanja svih zajednica.

tekst:Peđa Filipović

Ostavite odgovor

Top