Ви сте овде
Насловна > Друштво > Danas je hramovna slava crkve na Oplencu

Danas je hramovna slava crkve na Oplencu

Danas, dok sunce obasjava padine Oplenca, vernici  su se okupili kako bi proslavili hramovnu slavu Crkve na Oplencu, posvećenu Svetom Velikomučeniku Đorđu. Ovaj praznik nije samo obeležavanje vere, već i prilika da se zajedno proslavi život i dela ovog sveca koji je u srpskoj tradiciji duboko ukorenjen.

Prema hrišćanskom predanju, Sveti Đorđe je bio rimski vojnik poreklom iz Male Azije. Ovekovečen u priči gde hrabro ubija aždaju, on je zaštitnik brojnih profesija, organizacija i bolesnika.

Praznik Svetog Đorđa obeležava se širom sveta, ali na Oplencu, njegova slava dobija posebno značenje. Crkva posvećena ovom svetitelju postaje mesto okupljanja vernika, gde se zajedno slave vera, tradicija i zajedništvo.

U Srbiji, Sveti Đorđe je posebno poštovan i često se slavi kao krsna slava. Srpska Pravoslavna Crkva obeležava ovog sveca dva puta godišnje. Glavni praznik je Đurđevdan, koji se proslavlja 6. maja po gregorijanskom kalendaru (23. aprila po crkvenom kalendaru), dok se drugi praznuje 16. novembra, kao dan prenosa moštiju i obnovljenje Hrama Svetog Đorđa – Đurđici.

Na ikonama posvećenim Đurđevdanu, Sveti Đorđe se često prikazuje kako hrabro jaše konja i pobeđuje aždaju, ili kao vojnik sa kopljem u ruci. Ova slika, poznata kao Đurđici, vezana je za slavu Đurđevdan.

Mnogi manastiri su posvećeni Svetom Đorđu, a među njima je najpoznatiji manastir Đurđevi Stupovi. Takođe, Sveti Đorđe je poštovan kao zaštitnik mnogih država i gradova u Evropi, kao i zaštitnik konjice, vitezova i viteštva.

Praznik Svetog Đorđa donosi zajedništvo, duhovnost i tradiciju vernicima širom sveta, dok se kroz obeležavanje ovog dana čuva sećanje na hrabrost i vernost ovog velikog sveca.

Srećna slava svima koji danas slave! Neka vam praznik donese radost, mir i blagoslov, neka vas prati hrabrost i vera kao što je pratila Svetog Đorđa.

tekst i foto:Peđa Filipović

Ostavite odgovor

Top