Vi ste ovde
Naslovna > Zanimljivosti > BITKA KOD ARTEMIZIJA

BITKA KOD ARTEMIZIJA

Negde na pučini, na pola puta od Evie do Skijatosa, nalazi se mesto gde je vođena bitka između saveza grčkih gradova i Persije. Bitka kod Artemizija. Severnog rta ostrva Evia (Eubeja).

Bilo je to 480 godine p.n.e. Trajala je 3 dana. Grci su raspolagali sa 333 ratna broda, a Persijanci sa 500.

Zanimljivo je ujedinjene Atine, Plateje, Korinta, Sparte i još dosta polisa. Iako su Atinjani bili poznatiji po svojim veštinama i uspehu u pomorskim bitkama, vođstvo nad savezom su prepustili Euribijadu, iz Sparte.

Prva dva dana je izgledalo kao da su bogovi naklonjeni Grcima. Saznali su od doušnika za plan Persijanaca, koji su želeli da im zatvore prolaz, tako što su poslali 200 brodova južno od Evie.

Iako su Persijanci imali više brodova, grčki su bili izrađeni sa jačim kljunovima. Tako su lakše potapali suparničke. Nakon drugog dana, grčka flota je vodila. Pored potopljenih persijskih brodova, bilo je i 30 zarobljenih. Išla im je na ruku oluja, u kojoj su se bolje snalazili od Persijanaca.

Trećeg dana, 11.08., nakon stišavanja bure, Persijanci su smislili bolji plan. Zauzeli su kružnu borbenu formaciju i onemogućili Grcima povlačenje. Pobeđuju, a pola grčke flote biva uništeno.

Persijski car Kserks I imao je puno pravo da bude zadovoljan, ali samo do septembra iste te godine. Tada se odigrala Bitka kod Salamine. A Bitka kod Salamine završena je tako što….

Htedoh da kažem, nije bitno koliko moćnije izgleda protivnik, ni kakve su realne šanse za pobedu, ni da li vam doušnici rade o glavi, ni koliko je jak savez u kojem ste, ni da li ste izgubili bitku.. ..….jer niste izgubili rat…sve dok dišete….

Autorka teksta i fotografija: Maja Đorđević

Ostavite odgovor

Top