Vi ste ovde
Naslovna > Društvo > April u Beogradu

April u Beogradu

Prolazi  06.04.2019. Nebo nad Beogradom posle oblačnog prepodneva, prilično vedro. Sunčano.

Nema štuka, pa zaboravljamo koliko smo srećni. Nismo pod misijom Milosrdni anđeo ili Strašni sud.

Ne znam ko daje ova religiozna imena  takvim operacijama. I najveći ateista po meni ima neku dozu straha od istog tog Strašnog suda, pa  začuđuje drskost i smelost. Mene barem.

Kad su ovakvi datumi uobičajeno je da se zahvaljuje  žrtvama koje su pale za odbranu otadžbine. I slava im. Neosporno da treba.

Ali nisam nikad pročitala da se neko zahvalio onima što su preživeli. Oni su isto heroji.

Heroji su zato što su i pored svega što su videli i preživeli nastavili dalje. Dalje sa svojim životima. Zasukli su rukave i rasčistili grad. I pored sveg bezumlja, voleli su se, zasnivali porodice, gajili cveće na terasama, išli u porušene fabrike kako bi ih obnovili. I šalili se i smejali se. Sigurno su, čim su preživeli.  Donet je i prvi petogodišnji plan. Sve to kako bi izgradili neko novo sutra, koje se dešava nama danas..

Za razliku od njih mi evo već 20 godina ( da preračunamo to su četiri petoletke)  prolazimo pored porušenih zgrada u Kneza Miloša. Svi se uredno pridržavamo natpisa da ne prilazimo zbog opasnosti i mogućeg urušavanja . Imali smo mnogo savremeniju opremu za rasčićavanje, ali ne i entuzijazam predaka. Možda zato što ih nismo slavili.

I oni što su  preživeli prelaz  preko  Albanije, nismo im se nikad zahvalili. Jeste li videli negde spisak preživelih? Ma kakvi ordeni i to što su sedeli u prvim redovima na sednicama CK SKJ. To ne znači ništa.

Možda baš zbog te nezahvalnosti životu samom, toj energiji željnoj da obnovi i stvori nešto novo, nakon što se odbrani palim žrtvama, većina nas danas ne bi stigla ni do Bubanj potoka.

Zato , ovom prilikom, veliko hvala onima što su preživeli i što su pored svega što ih je snašlo gradili i nastavljali dalje.

Autorka teksta: Maja Đorđević

Autor fotografija: Peđa Filipović

Ostavite odgovor

Top