Ви сте овде
Насловна > Друштво > Akcija Besplatnog Screeninga Žena uz Ženu Uspela-70 % žena nikada nije otišlo na pregled dojke

Akcija Besplatnog Screeninga Žena uz Ženu Uspela-70 % žena nikada nije otišlo na pregled dojke

U organizaciji Udruženja “Žena uz ženu” i u saradnji sa Opštinom Topola, humanitarna akcija besplatnog screeninga za žene u selima Natalnici i Šatornja privukla je pažnju i srca lokalne zajednice. Održana 29. i 30. aprila u vremenskom periodu od 12 do 18 časova, akcija je pružila ultrazvučne preglede dojki za žene uzrasta od 20 do 45 godina.

Ne samo što je pristup pregledima bio besplatan, već je i procedura zakazivanja bila jednostavna i brza, bez potrebe za dokumentacijom ili zdravstvenom knjižicom. Iskazana vera u važnost prevencije dobila je potvrdu u broju od 48 obavljenih pregleda tokom dva dana akcije, a posebno je značajno što je 70% žena prvi put prošlo ovakav pregled.

Rezultati pregleda su pokazali da je 67% žena imalo ciste i fibroadenome, što ukazuje na potrebu kontinuiranog praćenja i edukacije o zdravstvenim aspektima dojki. Nažalost, u dva slučaja otkriveni su sumnjivi nalazi koji su upućeni na dalje testiranje mamografijom.

“Izuzetno nam je drago da smo i ove godine zajedno sa opštinom Topola i Žarkom Vukašinović kao organizatorom, sproveli ovako važnu akciju,koju ćemo nastvaiti da sprovodimo i budimo svest kod žena o važnosti prevencije.”-Izjavila je Marija Lakić iz Udruženja “Žena uz ženu”.

Ova inicijativa ne samo da je doprinela podizanju svesti o važnosti redovnih pregleda, već je i pružila konkretne koristi lokalnoj zajednici. Kroz zajednički napor organizacije, lokalnih institucija i medicinskog osoblja, ova akcija je poslužila kao primer kako se zajedničkim angažmanom može unaprediti zdravstvena zaštita i prevencija bolesti, stavljajući žene i njihovo zdravlje na prvo mesto.

tekst:Peđa Filipović

Ostavite odgovor

Top