Ви сте овде
Насловна > Projekti > Вести за ОСИ > 3 decembar- Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

3 decembar- Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se 3. decembra, počev od 1992. godine, kada je doneta rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u cilju promovisanja razumevanja pitanja invaliditeta i prava i dobrobiti osoba sa invaliditetom u svim sferama društva. Ovaj dan je ustanovljen u cilju povećanja svesti o položaju osoba sa invaliditetom u svim aspektima političkog, društvenog, ekonomskog i kulturnog života i mobilizacije podrške društva za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom.
Osobe sa invaliditetom predstavljaju ’’najveću svetsku manjinu’’. Podaci govore da u svetu više od milijardu ljudi (oko 15% stanovništva) ima neku vrstu invaliditeta, od čega je više od 100 miliona dece sa invaliditetom.

Osobe sa invaliditetom suočavaju se sa brojnim problemima i barijerama u svakodnevnom funkcionisanju, od arhitektonskih, socijalnih do psiholoških, kao sa nejednakim mogućnostima za obrazovanje, zapošljavanje, u pogledu socijalne i zdravstvene zaštite. U svakodnevnom funkcionisanju osobe sa invaliditetom susreću se sa mnogim stereotipima i predrasudama, diskriminacijom i nasiljem; nevidljive su u javnoj sferi, u javnom i političkom životu. Ovome umnogome doprinose mediji u kojima teme o značenju, prirodi i posledicama invaliditeta nisu zastupljene u programima u velikoj meri, kao i široko rasprostranjen tzv. medicinski model invalidnosti nasuprot socijalnom modelu.

U Srbiji je Strategijom unapređenja položaja osoba sa invaliditetom od 2020. do 2024. godine predviđen niz mera i aktivnosti za povećanje društvene inkluzije osoba sa invaliditetom, obezbeđenje uživanja prava osoba sa invaliditetom na poslovnu sposobnost i porodični život na ravnopravnoj osnovi sa drugima, zaštitu od diskriminacije, nasilja i zlostavljanja, i sistemsko uvođenje perspektive invaliditeta u donošenje, sprovođenje i praćenje javnih politika.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3 decembar je prilika da ukažemo javnosti da prepreke sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, štete ne samo njima, već društvu u celini. Uklanjanjem barijera, stvaraju se mogućnosti da osobe sa invaliditetom u potpunosti učestvuju u društvenom životu, što predstavlja dobrobit za čitavu zajednicu.

Autor teksta:Slavica Đurić Pavlović

medijski sadržaj broj:11

foto:Peđa Filipović

Naziv projekta:“VESTI ZA LAKŠI I LEPŠI ŽIVOT OSI”

Glavni i odgovorni urednik:Predrag Filipović

Nosilac projekta:Medijska kuća I FM Topola, portal NOVINicE

 

Ostavite odgovor

Top