Vi ste ovde
Naslovna > Društvo > ODRŽAN III TOPOLA MEDIJSKI FORUM 2020

ODRŽAN III TOPOLA MEDIJSKI FORUM 2020

TREĆI MEDIJSKI FORUM „DR MARKO MLADENOVIĆ“  TOPOLA 2020, sa radnim naslovom:Novinari protiv depopulacije-stop za belu kugu i iseljavanje, održan je u seminar sali Hotela Oplenac 06.11.2020.godine.

Forum je sastavni deo medijskog projketa „Depopulacija i mediji: Roditeljstvo u uslovima najvećeg gubitka stanovništva u savremenoj istoriji Srbije”,  koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja.

Tradicionalno i ove godine je Forum otvoren uz pesmu “Obraše se vinogradi”. Zbog epridemiološke situacije emitovan je  video snimak  sa prošlogodišnjeg nastupa dečje pevačke grupe KUD Oplenac.

Gledaocima širom sveta i ove godine je omogućeno da prate direktan prenos putem internera i linka koji je bio dostupan medijima.

Aleksandar Avramović voditelj Foruma je pre zvaničnog otvaranja pozvao prisutne i gledateljke i gledaoce da pogledaju video zapis novinara i urednika radija Slobodne Evrope pod nazivom “Epidemije od Troje i španske groznice do korona Virusa”.

Poštujući sve mere i preporuke kriznog štaba, uz merenje temperature medicinskog osoblja pri ulasku svim učesnicama i učesnicima, gošće i goste koji su pristigli iz svih regiona Srbije na početku je pozdravio predsednik Opštine Topola Igor Petrović.

Zatim se prešlo na dodelu ovogodišnjih nagrada “dr Marko Mladenović” za doprinos borbi protiv depopulacije u Srbiji za 2020.godinu.

Specijalni gosti foruma školarci iz OŠ Karađorđe, Mia Todorović učenica V razreda i Teodor Filipović učenik VI razreda su se obratili prisutnima. Teodor se zahvalio Ljubivoju Ršumoviću što je naučio decu kako se voli i brani Domovina, a Mia je odrecitovala čuvenu pesmu “Domovina”.

Ljubivoje Ršumović, književnik i televizijski autor iz Beograda koji je bio saveznik i sapatnik dr Marka Mladenovića u pionirskim koracima borbe protiv „bele kuge“, je prema odluci stručnog žirija dobirnik Počasne nagrade, koja se sastoji od plakete i novčanog iznosa od 30.000,00 dinara.

Žiri u sastavu: dr Zoran Jevtović, dr Mirko Miletić i Aleksandar Avramović pregledao je ovogodišnje prispele radove na konkurs i dao konačne ocene i odluku o nagradama .

Žiri ističe da konkursni radovi imaju očekivano visok profesionalni domet i da je evidentna zastupljenost svih popularnih medija: televizije, radija, štampe i društvenih portala. To je značajan iskorak medijske prakse i dokaz kako se informativna sfera i na našim prostorima postepeno menja. Ističemo i učešće autora iz Republike Srpske, kao i više naslova na osnovu opsežnih istraživanja savremene prakse u ovoj oblasti. U budućnosti se očekuje veći broj učesnika na konkursu jer je to i trend iz godine u godinu što se tiče projekta koji realizujemo.

Dodeljene su četiri ravnopravne nagrade – za medijski doprinos borbi protiv depopulacije u Srbiji, koje se sastoje od plakete i 30.000 dinara.

Nagrađeni sa obrazloženjem žirija su:

-Ljubiša Vujić, Kopernikus Novi put, Jagodina: POSLEDNjA ZRNCA PEŠČANOG SATA


Autor znalački i stilski upečatljivo napisao kolumnu o bolnom problemu iseljavanja mladih.

Žiri je prihvatio obrazloženje predlagača Radeta Milosavljevića:
„Iako je, na prvi pogled, tekst kolege Vujića pun pesimizma, u suštini, on je ugledao svetlost dana s verom da će doći trenutak kada ćemo se dozvati pameti. Englezi imaju izraz – botlenek (bottleneck) koji označava usko grlo u razvoju ljudskog roda, odnosno dramatično smanjenje populacije, ali usled prirodnih nepogoda, na koje je gotovo nemoguće uticati. Kod nas je, međutim, reč o “ljudskoj nepogodi” na koju možemo da utičemo. A da li će i kada će do toga doći, zavisi isključivo od nas samih.“

-Jasmina Dabić, RTV, RADIO NOVI SAD: BORBA ZA POTOMSTVO

Uzbudljiva priča o petočlanoj porodici Popov iz Novog Sada koja se godinama borila za potomstvo odličan je primer radijske minijature kojom se kroz formu audio-zapisa odslikava borba roditelja za život prevremeno rođenog deteta. Mali Lazar je simbolična “beba na dlanu”, ali i junak drame koju preživljavaju roditelji sličnih sudbina širom Srbije. Emocionalna, kreativno složena i tehnički izazovna reportaža koleginice Jasmine Dabić samo je jedna od epizoda iz serije “Opšta praksa” Radio Novog Sada. Naziv reportaže: “BORBA ZA POTOMSTVO” funkcionalno pokazuje kako nada pobeđuje i kada nam se čini da nema izlaza.
-Vera Aksentijević, RTS, Dopisništvo Kraljevo: DEČJE SOS SELO, GORŠTAKINjA, BRAĆA OŽIVELA ZAVIČAJ (trilogija)


Ovde imamo novinarski sigurno urađenu tematsku trilogiju sa snažnim reporterskim nervom i sigurnim vladanjem TV zanatom: uspeli moderni koncept institucionalnog staranja o deci i mladima bez roditelja, opustela sela i patnje starih i jedan od primera kako smanjiti pražnjenje planinskih sela, uz afirmaciju snage i vrednoće mlađih ljudi.

-Daliborka Bajić, RTRS, Banja Luka: SNAGA ŽIVOTA


Nadahnuta i inspirativna polučasovna TV reportaža o porodici Savković iz Dervente, koja je zasukala rukave i odnegovala osmoro dece, od kojih najstarije ima 16 godina, odličan je primer kako sreću ne treba tražiti, jer marljivim i uzornim domaćinima ona sama dolazi. Daliborka Bajić, novinarka Radio-televizije Republike Srpske nenametljivo, dokumentarno mozaično u slikama i rečima predstavila nam je ovu divnu i uzornu porodicu kroz naslov emisije koji sve kazuje: “SNAGA ŽIVOTA”.

Dobitnici ovogodišnjih plaketa su:

-Zoran Maksimović (TV PRVA): ATIFA, MAJKA NA PRAGU SEDME DECENIJE, DVE I PO GODINE POSLE
Autor je nastavio svoju priču o šezdesettrogodišnjoj Atifi iz Novog Pazara, dve i po godine nakon njenog porođaja. Žena koja je rizičnu trudnoću iznela uprkos osudama muža i bliske sredine, finansijski je zadužena je i bez očekivane podrške socijalnih ustanova, željna poziva da sa dobrim ljudima sačeka novogodišnje praznike. Kolega Maksimović kamerom i rečima ukazuje i na patrijarhalni ambijent sredine, koja teško prihvata promene tradicionalnih normi.

-Jasmina Stefanović, Udruženje: „Roditeljstvo novog doba“, za koncepciju i sadržaj istoimenog internet portala, Festival roditeljstva i autorski rad: IZABRALI SMO DA ŽIVIMO NA SELU


Svojim inovativnim delovanjem u korist roditelja i dece, Jasmina Stefanović je načinila veliki iskorak u ovoj oblasti. I sve to radi koristeći se svekolikim moćima medija, kao novinarka i urednica za primer.
Za ilustraciju, na konkursu smo imali članak, koji je doneo nesvakidašnji primer iz našeg okruženja. Kada četvoročlana srpska porodica živi u Beču to i nije neka vest, ali kada napusti jednu od najbogatijih evropskih prestonica i dođe u šumadijsko selo Kamenica, smešteno između Kragujevca i Gornjeg Milanovca onda to zaslužuje pažnju javnosti. Porodica se na šumadijskom vazduhu u međuvremenu uvećala za još dva člana.

Posebnom odlukom programskog i organizacionog odbora, plakete je dobilo:

-SOS DEČJE SELO KRALjEVO za izuzetne rezultate i inovativne metode u zaštiti dece i mladih bez roditeljskog staranja.
U SOS Dečijem selu Kraljevo u proteklih 15 godina dom je našlo 160 dece iz cele Srbije. U 15 porodičnih kuća, sa svojim SOS roditeljima danas živi 69-ro dece i mladih bez roditeljskog staranja. Svakom detetu pristupa se individualno i pruža podrška do osamostaljivanja. U toku srednje škole i studiranja, mladi započinju pripremu za osamostaljivanje u „SOS Zajednici mladih“ koja predstavlja drugu fazu brige. U njoj se trenutno nalazi 25 mladih. I nakon osamostaljivanja Fondacija mladima pruža savetodavnu i, ukoliko je potrebno, finansijsku podršku, kao i podršku u zapošljavanju.


Dečje selo u Kraljevu, kao i tri Centra za podršku porodici (u Beogradu, Obrenovcu i Nišu) i Centar „Jaki mladi”, pripada Fondaciji SOS Dečija sela Srbije, koja deluje od 2004. godine.
Postignuti rezultati su neodvojivi od ličnosti i rada direktorke ove dve institucije Vesne Jokanović Mraković.
.
– I Verica Novčić Petrić, psiholog, Udruženje LOGOS T Topola
za pomoć mladima da ostanu u svojoj zemlji.


Predano radi u Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Kragujevcu. To je ustanova koja pokriva pet upravnih okruga, bavi se podrškom, animiranjem, praćenjem hraniteljskih porodica u kojima se nalaze deca bez roditeljskog staranja.
A u svojoj Topoli je osnovala Udruženje LOGOS T i pokrenula brojne aktivnosti u cilju pomoći mladima da se angažuju i rade u rodnoj sredini, umesto da krenu put inostranstva.

Odlukom predsednika organizacionog odbora i direktora medijske kuće iFM Pedje Filipovića, Aleksandru Avramoviću novinaru i predsedniku programskog odbora Topola Medijskog Foruma dodeljena je Zlatna povelja za izuzetan dugogodišnji medijski doprinos u borbi protiv depopulacije u Srbiji i za doprinos u razvoju medijske kuće iFM iz Topole.

Svoja uvodna izlaganja imali su:
– Dr Zoran Jevtović i mas Predrag Bajić : „Mladi između karijere i roditeljstva“


– Dr Mirko Miletić: „Digitalni mediji, roditeljstvo i porodica“


– Dr Ivan Ž. Marinković: „Mortalitet dece i mladih i prevremena smrtnost stanovništva Srbije“


– Mr Gordana Bjelobrk: „Raspoloživi izvori podataka o migracijama i istina o iseljavanju iz Srbije“

-Fondaciju Ana i Vlade Divac, njihove aktivnosti i projekte predstavila je Marija Jovanovic, projekt manager, koje je pristutnima prezentovala i podelila Priručnike za poslodavce i zaposlene.

Drugi deo foruma je bio rezervisan za diskusiju o temi: „Iskustva i potrebe medijske obrade depopulacije – bele kuge i iseljavanja i drugi demografski i medijski problemi“, pitanja i komentari povodom podnetih uvodnih reči.

Za reč su se javili Rade Milosavljević novinar iz Jagodine.

Ivana Janković diplomirani socijalni radnik.

Danijela Vulćević, pisac i saradnica redakcije medijske kuće iFM.

Izveštaji, prilozi i kompletan video materijal uskoro će biti dostupan. Od sadržaja na skupu, uvodnih saopštenja, rasprava, nagrađenih radova sa konkursa i ostale građe sačiniće se zbornik dokumenata i kazivanja broj 3.

2 misao za “ODRŽAN III TOPOLA MEDIJSKI FORUM 2020

  1. Dragi Pedja savrsena organizacija.tako se to radi kada neko ima viziju buducnosti.Srecna sam sto poznajem tvoju porodicu tvoje roditelje i tebe. Vrlo je lepo ukljuciti i sina u organizaciju to govori o zdravoj porodici

  2. Poštovani prijatelju Peđa,sve pohvale na vrhunskoj organizaciji.
    Rodila se divna ideja osnivanja centra za borbu protiv bele kuge.
    Poklonio si svojoj Topoli veliku važnost.Ujedno želim da pohvalim predsednika opštine koji je prepoznao dobru inicijativu i uključio se u realizaciju iste.Pozdrav od Mali Radojice iz Bele Crkve

Ostavite odgovor

Top