Ви сте овде
Насловна > Stari postovi > За орално здравље нема инстант решења

За орално здравље нема инстант решења

-Др АлекСАНДРА МИшОВИћ, специјалиста стоматолошке протетике

Савремени, убрзани темпо живота, данас нам у свим својим областима намеће да свему прилазимо ужурбано, тражећи најкраћи, најбржи пут и инстант решења. Такав тренд, нажалост присутан је и када су здравствени проблеми у питању. Не ретко пацијенти одлажу одлазак код лекара или стоматолога до крајњих граница, све док нешто не заболи. То је нарочито присутно када говоримо о оралном здрављу.

zubi1Нажалост култура орланог здравља нашег становништва и становника Балкана уопште, је на врло ниском нивоу. Пре 20-30 година стоматолошка струка је сматрала да ће временом потреба за услугама стоматолошке протетике да се значајно смањи и да ће превентивне мере да допринесу да се каријес као једна од најчешћих болести у свету, практично искорени. Међутим, време је демантовало та очекивања. Нека статистичка истраживања кажу да у Србији свега 8,5% становништва има све своје зубе, да 9,3% нема ни један свој зуб, а да у вилицама сваког четвртог у Србији недостаје чак 10 зуба.

Сви ми сведоци смо бројних недаћа које су погађале ово подручје у задње 2-3 деценије, на шта се надовезала и тренутна економска криза, тако да су здружени сви ти разни фактори резултирали да наше становништво о оралном здрављу не мисли превентивно већ само онда кад ’’загусти’’, односно када се јави неко болно стање у устима. Па и тада многи покушавају да заобиђу стоматолога и да инстант решење за своје зубобољне проблеме потраже у најближој апотеци, тражећи ’’неки лек за зуб’’. И ако смо у прилици да за многа стања у медицини кажемо да су последица стреса и да настају на психосоматској бази, па да на истој могу покушати и да се лече, када су стоматологија и хирургија у питању такво решење не важи и чаробни лек за зуб не постоји, већ код болних стања уста и зуба морају да се предузму врло конкретне мануелне терапијске мере и да се отклони узрок који је довео до бола зуба или меких ткива у устима. Некада је зубе могуће излечити, а некада је једино решење да се оболели зуб извади, јер присуство инфицираних зуба и коренова, осим што доводи до непријатних болних стања, не ретко доводи и до разних других системских обољења и врло често угрожава опште стање здравља пацијента. То се још више потенцира код старијег становништва које већ има неке систмске и хроничне болести, као што су например дијабет, срчана обољења, реуматска обољења, болести мишића и зглобова, органа за варење и многих других.

Када пацијенти на своју руку покушавају да залече настали проблем у устима, најчешће посежу за употребом анитибиотика и аналгетика, али тиме проблем не могу да реше, већ га само одлажу и себи наносе већу штету, јер се инфекција и болно стање компликују, а проблем са оболелим зубом и даље остаје да постоји. Нарочито је неоправдано насумично узимати антибиотике, без препоруке стоматолога, јер се тако ствара отпорност на разне слојеве бактерија и смањује се делотворност антибиотика у популацији, што је све већи и већи проблем у савременој медицини.

stomatologijaА решење и препоруке би биле да се не чека да до болног стања уопште дође, већ да се једном или два пута годишње одлази на превентивни преглед код стоматолога, онда и када ништа не боли. На тим прегледима стоматолог ће пацијента упознати какво је његово стање здравља зуба, да ли има каменца или покварених зуба, попричаће о навикама, пацијент ће сазнати којим обољењима зуба је склон и на шта све треба да обрати пажњу да би сачувао здраве зубе и десни и како да евенутално реши питање постојеће крезубости тј. недостатка зуба. Ти превентивни прегледи када ништа не боли су нарочито корисни за децу, јер на тај начин она стичу поверење и у стоматолога и у своје родитеље, јер из стоматолошке ординације не одлазе са траумом и лошим искуством и онда сваки наредни пут одлазак код стоматолога више није баук и страх нестаје. На превентивним прегледима пацијенти добијају упутства како треба да одржавају хигијену уста и зуба и добијају сазнања која врста исхране је погубна за здравље зуба, а која исхрана је препоручена, а то је основа оралног здравља. Сазнају и са каквим четкицама и пастама треба прати зубе и која још помоћна средства за одржавање оралне хигијене постоје и препоручују се. Пацијенти треба да запамте да зубе треба да перу најмање два пута дневно, а обавезно увече када више ништа неће да једу. Труднице сазнају да ако планирају трудноћу треба да поправе зубе пре рођења детета, док имају више времена. Родитељи чују да бебе никако не треба да са флашицом са млеком или соковима проводе ноћ, јер то представља један од највећих ризика за настанак такозваног циркуларног каријса код деце, када пректично скоро сви зуби код детета поцрне. Пацијенти који имају недостак једног или више зуба, на превентивном прегледу сазнају које су све методе могуће да се ти недостаци зуба надокнаде.

Ако се тако систематски превентивно приступи оралном здрављу, а не инстант решењима, веће су шансе да се оболели зуби поправе и пломбирају на време и да се избегне њихово дуготрајно лечење или вадјење. Зато посетите свог стоматолога на време, а у међувремену редовно перите зубе.

 

Ostavite odgovor

Top