Ви сте овде
Насловна > Moje selo centar Sveta > Pozdrav iz Bukovičke Banje

Pozdrav iz Bukovičke Banje

U srcu šumadijskog zelenila leži istorija koja neumorno čuva priče. Bukovička banja, dragulj koji je vekovima čuvao tajnu svog lekovitog blaga, danas se otvara svetu kao vrata u prošlost i budućnost. Dok sunce obasjava staze obavijene šumom, a ptice svojim pesmama prekidaju tišinu , oseća se miris prošlih vremena koji se prepliće sa svežinom sadašnjosti. Ovde, gde se istorija i priroda sjedinjuju kao dva zaljubljena srca, svaki korak kroz ovo čarobno mesto predstavlja susret sa neizmernim bogatstvom duše i tela. Dobrodošli u Bukovičku banju, gde prošlost i sadašnjost igraju u večnom kolu života.

Kroz istraživanje Bukovičke banje, kao novinar sam bio zapanjen bogatstvom prirodnih lepota i lekovitosti ovog područja. Od 1830-ih godina, ovo mesto je počelo da privlači pažnju kako bolesnika, tako i turista, a kasnije i države, koja je ulagala značajna sredstva u njegov razvoj.

Glavni razlog formiranja banje bilo je obilje mineralnih voda. Izvori se prostiru od sela Banje, preko Vrbice, Darosave, Progoreoca pa sve do Rudovaca. Posebno je poznata kisela voda iz sela Bukovika, koja je stekla reputaciju lekovitosti.

Drugi ključni faktor za razvoj banje je njena blaga klima. Smeštena se u središnjem delu Šumadije, na nadmorskoj visini od 250-270 m, i karakteriše je umereno kontinentalna klima sa specifičnim varijetetom subalpske klime. Na osnovu višegodišnjeg posmatranja (1931-1960), zaključeno je da ovde vladaju umereno hladne zime, jeseni toplije od proleća, i umereno topla leta, sa srednjom godišnjom temperaturom od 10,6°C i srednjom julskom temperaturom od 21,3°C.

Danas je Bukovička banja prepoznata kao turistička destinacija, sa zdravstvenim turizmom u prvom planu, dopunjenim izletničkim, kongresnim i lovačkim turizmom. Blizina kulturno-istorijskih znamenitosti kao što su Risovačka pećina, Bakića dvor na planini Venčacu, Marićevića jaruga u Orašcu, crkva brvnara u Darosavi, crkva Svetog Arhangela Mihaila u Brezovcu, kao i rudnički manastiri, pruža mogućnost za edukativne posete. Topola i Oplenac se nalaze veoma blizu Aranđelovca, samo nekoliko kilometara udaljeno od centra grada.Oplenac je važan istorijski i kulturni simbol Srbije, a njegova blizina Aranđelovcu čini ga popularnom destinacijom za turiste koji posećuju ovaj region.

Bukovička banja ima sve preduslove da ponovo postane jedna od najbolje uređenih i najposećenijih banja u Srbiji, nudeći turistima izvanredne mogućnosti za odmor i oporavak u prirodnom okruženju.

Ova priča predstavlja samo početak našeg istraživanja Bukovičke banje i Opštine Aranđelovac, fascinantnog mesta koje odiše prirodnom lepotom i lekovitošću svojih izvora. Ovo istraživanje je samo početak našeg putovanja kroz Aranđelovac i okolinu, gde ćemo nastaviti da otkrivamo skrivene dragulje prirode i kulture. Uživajte sa namau daljem istraživanju i otkrivanju lepota Bukovičke banje i šireg područja Aranđelovca.

foto:arhiv medijske kuće I FM

tekst:Peđa Filipović

Ostavite odgovor

Top