Ви сте овде
Насловна > Projekti > Вести за ОСИ > Međunarodni dan tolerancije- Svet u kojem ima mesta za sve

Međunarodni dan tolerancije- Svet u kojem ima mesta za sve

UNESCO, organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu,1995.godine  ustanovila je Međunarodni dan tolerancije. Od tada svakog  16. novembra  širom sveta obeležava ovaj dan, kako bi se ukazalo da je neophodno poštovanje i uvažavanje različitosti onih koji su drugačiji od nas.

Pojam tolerancija vodi poreklo iz latinskog jezika i znači trpljenje. Danas se tolerancija ne smatra trpljenjem, već je veština prepoznavanja, razumevanja, prihvatanja i uvažavanja različitosti, veština sagledavanja sveta iz tuđe perspektive i prihvatanje drugačijeg. Suprotnst toleranciji predstavljaju  netrpeljivost i diskriminacija, kao posledice stereotipa i predrasuda.

U našem društvu još uvek postoje pogrešna uverenja i diskriminatorni stavovi prema određenim društvenim grupama- ženama, starima, Romima, LGBT populaciji, osobama sa invaliditetom.

Statistika ukazuje da se Povereniku za zaštitu ravnopravnosti godišnje najviše pritužbi podnese za diskriminaciju na osnovu invaliditeta. Široko je rasprostranjeno pogrešno razumevanje i upotreba neadekvatne, uvredljive terminologije u svakodnevnom diskursu i izveštavanju o osobama sa invaliditetom koja još više doprinosi  diskriminaciji. Nepoznavanje ili nedovoljnog poznavanja nekog fenomena ili pojave, npr. određenog invaliditeta  nam uliva strah od nepoznatog i utiče na pojavu predrasuda i netolerancije. Nekada možemo imati predrasude prema nekome ili nečemu jer nismo bili u prilici da razumemo drugu stranu medalje.Nekada smo netolarantni jer smo takvo ponašanje naučili u porodici ili vršnjačkoj grupi, a nekad jednostavno iz nedostatka strpljenja.

Invaliditet je samo jedno  od obeležja osobe i nikako ne određuje samu osobu i njenu ličnost u celini.Prilikom razgovora sa osobom sa invaliditetom, značajno je da usmerimo pažnju na osobu, a ne na njen invaliditet.

Tolerantni smo:

-kada prihvatamo drugačije od sebe – one koji se razlikuju po uzrastu, po materijalnom ili socijalnom statusu, nacionalnoj, verskoj i političkoj pripadnostii, zdravstvenom statusu, boji kože…

– kada slušamo i razumemo sagovornika, uvažavamo ga i poštujemo, družimo se iako smo različiti,

– kada rešavamo konflikte nenasilnim putem.

 

Veoma je važno da se,  ne samo na Međunarodni dan tolerancije, već i svakog drugog dana  u godini javnosti upućuje poruka  da tolerancija nije nikakva slabost ili trpljenje, već vrlina koja svima koristi. Od nas se ne očekuje da pokazujemo netoleranciju prema osobama sa invaliditetom, već da se prema njima  ponašajmo kao prema jednakima, jer one to i jesu.

Autor teksta:Slavica Đurić Pavlović

medijski sadržaj broj:10

foto:Peđa Filipović

Naziv projekta:“VESTI ZA LAKŠI I LEPŠI ŽIVOT OSI”

Glavni i odgovorni urednik:Predrag Filipović

Nosilac projekta:Medijska kuća I FM Topola, portal NOVINicE

Ostavite odgovor

Top