Ви сте овде
Насловна > Друштво > KNjIŽEVNO VEČE O SUPRUGAMA SRPSKIH VLADARA

KNjIŽEVNO VEČE O SUPRUGAMA SRPSKIH VLADARA

Večeras je u gradskoj biblioteci „Radoje Domanović“ u Topoli, sa početkom u 18 časova održano književno veče. Predstavljena je knjiga Uroša Milivojevića pod nazivom „Supruge srpskih vladara iz dinastija Karađorđević i Obrenović“. Književno veče je bilo vrlo posećeno.

Program je vodila Zorica Stojiljković, a o knjizi su govorili:
Dušan Omčikus, istoričar i urednik izdavačke kuće BIGZ školstvo iz Beograda,
Nebojša Jovanović, istoričar i autor biografije kneza Aleksandra Karađorđevića i monografije o dvoru kneza Aleksandra Karađorđevića.

Uroš Milivojević, istoričar i autor knjige, takođe i pisac udžbenika istorije za osnovne škole za izdavačku kuću BIGZ školstvo iz Beograda.
Dušan Omčikus je predstavio istorijat izdavaštva BIGZ školstva i svog angažmana u ovoj izdavačkoj kući. Govorio je o izvornoj građi koja je korišćena za pisanje knjige o suprugama srpskih vladara, ali i uopšte o samom procesu nastanka istoriografskih naslova i ulozi redakcije u tome. Naveo je da knjiga predstavlja „presek novije srpske istorije od početka 19. do polovine 20. veka“


Dr Nebojša Jovanović je jedno vreme radio i u zadužbini kralja Petra na Oplencu, a deo svog bogatog stvaralačkog rada posvetio je i dinastiji Karađorđević. Izlaganje o knjizi započeo je tvrdnjom da je ispisana „na školski način“, da ima karakteristike udžbenika, kao i da je to „najbolja forma da se knjiga predstavi“. Za autora kaže da je „smiren narator kratke i jasne reči“.
Uroš Milivojević, istoričar i autor knjige otpočeo je napominjući kako o „temama srpske istorije treba uvek ponovo razgovarati“. Knjiga je usmerena širokoj čitalačkoj publici. Govoreći o izvorima podvukao je da su zabeleške savremenika „osluhivanje prošlosti“. Ukazao je na to da je danas „vreme vizuelnog“ i da je stoga ilustracija nasušna potreba da bi se istorijski sadržaji popularizovali. Takođe je naveo da su kulturne ustanove ustupile značajne fotografske zbirke za potrebe objavljivanja u knjizi. Naveo je da kulturno-istorijsko nasleđe propada usled dramatične prošlosti i nebrige i pomenuo primere Karađorđevog grada, dvora Obrenovića u Smederevu itd.


Usledio je zanimljiv razgovor o odnosu članova porodica Obrenović i Karađorđević, životima supruga srpskih vladara i pritom su najviše pomenute: Natalija Obrenović, Jelena Petrović, Ljubica Obrenović, Julija Hunjadi, Aleksandra Karađorđević i kraljica Marija Karađorđević.

 

tekst i foto:Dejan Đurić

Ostavite odgovor

Top