Ви сте овде
Насловна > Вести > ЗБОРНИК ИФМ радија

ЗБОРНИК ИФМ радија


ИФМ радио из Тополе припремио је зборник пројекта „Бела куга и медији“.Зборник ће бити ретроспектива пројекта који суфинансира Министарство културе и информисања, а највећим делом се односи на Топола-медијски форум 2018.

ТОПОЛА-МЕДИЈСКИ ФОРУМ 2018
У организацији И ФМ радија из Тополе у Петак 02.11.2018.године одржан је први ТОПОЛА-МЕДИЈСКИ ФОРУМ.
Циљ форума је био да се разменом искустава на скупу размотри заступљеност ове теме (тачније-палете тема) у локалним и регионалним медијима и да се подстакне повећање броја,интензитета и тематске и жанровске разноврсности.
Форум је подржало Министарство културе и информисања које и суфинансира пројекат „Бела куга и медији“ а чији носилац пројекта је И ФМ радио .
На челу Организационог одбора је: Предраг Филиповић, главни и одговорни уредник iFM радија у Тополи а програмски одбор ТОПОЛА-МЕДИЈСКОГ ФОРУМА је био у саставу: професор др Мирко Милетић редовни професор Факултета за културу и медије у Београду, члан програмског одбора, члан жирија и уводничар на панелу; професор др Зоран Јевтовић редовни професор Филозофског факултета у Нишу (Департман за комуникологију и новинарство),члан програмског одбора, уводничар на панелу и члан жирија и Александар Аврамовић дипломирани политиколог, новинар и продуцент, председник Програмског одбора, водитељ панела, уредник Зборника и других садржаја форума.Био је новинар, уредник, главни и одговорни уредник и директор у Радио-Светозареву,листу за културу и уметност „Доба“и Радио-телевизији Београд.Уређивао је игране серије,ТВ драме и филмове у ТВ Београд. Био је председник савета позоришних и филмских фестивала („Дани комедије“,Фестивал документарног филма у Београду и др.),селектор Филмског фестивала у Сопоту и аутор, сарадник у програмима и организацији многих културно-уметничких и других манифестација,научних и стручних скупова. Био је и посланик Скупштине Србије у два мандата, потпредседник и председник општина Светозарево и Стари град у Београду. Добитник више награда и признања у новинарству, филмској и ТВ продукцији и другим областима.

У свечаном делу скупа уручене су новоустановљене награде за најбоље новинарске радове са конкурса, која носи име др Марка Младеновића, стручњака и хуманисте, једног од пионира борбе против „беле куге“.
Додељене су три равноправне награде – за медијски допринос борби против депопулације у Србији, које се састоје од плакете и 10.000 динара, а добитници су: Катарина Ђорђевић из Београда за текстове под заједничким насловом: „Пражњење Балкана“, објављене у дневном листу: „Политика“, Александар Нићифоровић из Новог Пазара за телевизијску репортажу: „Тројке из Новог Пазара“, емитовану на Телевизији Нови Пазар и Јелена Стојковић из Врања за репортажу: „Костин осмех нам враћа наду у живот“, објављену у дневном листу „Вечерње новости“.
Посебну награду – за изузетан медијски допринос у борби против депопулације у Србији добио је Милан Поповић из Београда за ТВ серију: „Задња кућа Србија“, емитовану на РТС 1. Награда се, такође, састоји од плакете и новчаног износа од 10.000 динара.
Жири је доделио и ПЛАКЕТУ-ПОХВАЛУ за колективну редакцијску посвећеност и примерне резултате у обради тема из сфере овог конкурса. Ово признање добила је Редакција РТВ „Коперникус“ из Јагодине, а заслужили су га аутори конкурсних новинских и ТВ прилога: Раде Милосављевић, Јелена Лукић, Дејан Милошевић, Душан Милетић и Тања Митровић.

Први уводничар на скупу је вио др Иван Ж. Маринковић из Института друштвених наука (Центар за демографска истраживања), чија тема је била: „Депопулациони трендови у Србији“.
У наставку форума уследио је тематски блок: „Искуства и могућности медијске обраде депопулације, посебно „беле куге“. Некадашњи истакнути новинари: др Мирко Милетић и др Зоран Јевтовић, редовни професори универзитета, говорили су о темама:
– „Компетентност и медијска писменост као предуслови за разумевање проблема и борбу против депопулације“ и
– „Депопулација, исељавање младих из Србије, глобалне миграције – медијске теме у функцији борбе против катастрофалних исхода, уз посебан осврт на безбедносни аспект у блиској будућности и перспективи“.
Од садржаја на скупу – уводних саопштења, расправа, награђених радова са конкурса и остале грађе сачиниће се зборник докумената и казивања.

Након тематксих блокова уследила је дискусија – са питањима и коментарима где су учествовали новинари и власници медија. У дискусији је учествовача и Славица Трифуновић помоћница министра културе и информисањa.
На форуму су учествовали власници и директори радио и тв станица, портала и штампаних медија, уредници, водитељи и новинари, представници удружења, представници министарстава и институција.

Форум , конкурс за награду др Марко Младеновић и пројекат који реализује И ФМ радио подржало је више од 50 националних, регионалних и локалних медија из Србије а своју подршку су дали и медији из окружења.

И ФМ радио је цео форум видео сигналом преносио уживо и ово је први скуп из Тополе,чији садржај су могли да прате гледатељке и гледаоци широм света.
Ово је једини Зборник у 2018.години који припрема нека од радио станица из Србије.

Оставите одговор

Top