Vi ste ovde
Naslovna > Stari postovi > ZBORNIK IFM radija

ZBORNIK IFM radija


IFM radio iz Topole pripremio je zbornik projekta “Bela kuga i mediji”.Zbornik će biti retrospektiva projekta koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja, a najvećim delom se odnosi na Topola-medijski forum 2018.

TOPOLA-MEDIJSKI FORUM 2018
U organizaciji I FM radija iz Topole u Petak 02.11.2018.godine održan je prvi TOPOLA-MEDIJSKI FORUM.
Cilj foruma je bio da se razmenom iskustava na skupu razmotri zastupljenost ove teme (tačnije-palete tema) u lokalnim i regionalnim medijima i da se podstakne povećanje broja,intenziteta i tematske i žanrovske raznovrsnosti.
Forum je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja koje i sufinansira projekat „Bela kuga i mediji“ a čiji nosilac projekta je I FM radio .
Na čelu Organizacionog odbora je: Predrag Filipović, glavni i odgovorni urednik iFM radija u Topoli a programski odbor TOPOLA-MEDIJSKOG FORUMA je bio u sastavu: profesor dr Mirko Miletić redovni profesor Fakulteta za kulturu i medije u Beogradu, član programskog odbora, član žirija i uvodničar na panelu; profesor dr Zoran Jevtović redovni profesor Filozofskog fakulteta u Nišu (Departman za komunikologiju i novinarstvo),član programskog odbora, uvodničar na panelu i član žirija i Aleksandar Avramović diplomirani politikolog, novinar i producent, predsednik Programskog odbora, voditelj panela, urednik Zbornika i drugih sadržaja foruma.Bio je novinar, urednik, glavni i odgovorni urednik i direktor u Radio-Svetozarevu,listu za kulturu i umetnost „Doba“i Radio-televiziji Beograd.Uređivao je igrane serije,TV drame i filmove u TV Beograd. Bio je predsednik saveta pozorišnih i filmskih festivala („Dani komedije“,Festival dokumentarnog filma u Beogradu i dr.),selektor Filmskog festivala u Sopotu i autor, saradnik u programima i organizaciji mnogih kulturno-umetničkih i drugih manifestacija,naučnih i stručnih skupova. Bio je i poslanik Skupštine Srbije u dva mandata, potpredsednik i predsednik opština Svetozarevo i Stari grad u Beogradu. Dobitnik više nagrada i priznanja u novinarstvu, filmskoj i TV produkciji i drugim oblastima.

U svečanom delu skupa uručene su novoustanovljene nagrade za najbolje novinarske radove sa konkursa, koja nosi ime dr Marka Mladenovića, stručnjaka i humaniste, jednog od pionira borbe protiv „bele kuge“.
Dodeljene su tri ravnopravne nagrade – za medijski doprinos borbi protiv depopulacije u Srbiji, koje se sastoje od plakete i 10.000 dinara, a dobitnici su: Katarina Đorđević iz Beograda za tekstove pod zajedničkim naslovom: „Pražnjenje Balkana“, objavljene u dnevnom listu: „Politika“, Aleksandar Nićiforović iz Novog Pazara za televizijsku reportažu: „Trojke iz Novog Pazara“, emitovanu na Televiziji Novi Pazar i Jelena Stojković iz Vranja za reportažu: „Kostin osmeh nam vraća nadu u život“, objavljenu u dnevnom listu „Večernje novosti“.
Posebnu nagradu – za izuzetan medijski doprinos u borbi protiv depopulacije u Srbiji dobio je Milan Popović iz Beograda za TV seriju: „Zadnja kuća Srbija“, emitovanu na RTS 1. Nagrada se, takođe, sastoji od plakete i novčanog iznosa od 10.000 dinara.
Žiri je dodelio i PLAKETU-POHVALU za kolektivnu redakcijsku posvećenost i primerne rezultate u obradi tema iz sfere ovog konkursa. Ovo priznanje dobila je Redakcija RTV „Kopernikus“ iz Jagodine, a zaslužili su ga autori konkursnih novinskih i TV priloga: Rade Milosavljević, Jelena Lukić, Dejan Milošević, Dušan Miletić i Tanja Mitrović.

Prvi uvodničar na skupu je vio dr Ivan Ž. Marinković iz Instituta društvenih nauka (Centar za demografska istraživanja), čija tema je bila: „Depopulacioni trendovi u Srbiji“.
U nastavku foruma usledio je tematski blok: „Iskustva i mogućnosti medijske obrade depopulacije, posebno „bele kuge“. Nekadašnji istaknuti novinari: dr Mirko Miletić i dr Zoran Jevtović, redovni profesori univerziteta, govorili su o temama:
– „Kompetentnost i medijska pismenost kao preduslovi za razumevanje problema i borbu protiv depopulacije“ i
– „Depopulacija, iseljavanje mladih iz Srbije, globalne migracije – medijske teme u funkciji borbe protiv katastrofalnih ishoda, uz poseban osvrt na bezbednosni aspekt u bliskoj budućnosti i perspektivi“.
Od sadržaja na skupu – uvodnih saopštenja, rasprava, nagrađenih radova sa konkursa i ostale građe sačiniće se zbornik dokumenata i kazivanja.

Nakon tematksih blokova usledila je diskusija – sa pitanjima i komentarima gde su učestvovali novinari i vlasnici medija. U diskusiji je učestvovača i Slavica Trifunović pomoćnica ministra kulture i informisanja.
Na forumu su učestvovali vlasnici i direktori radio i tv stanica, portala i štampanih medija, urednici, voditelji i novinari, predstavnici udruženja, predstavnici ministarstava i institucija.

Forum , konkurs za nagradu dr Marko Mladenović i projekat koji realizuje I FM radio podržalo je više od 50 nacionalnih, regionalnih i lokalnih medija iz Srbije a svoju podršku su dali i mediji iz okruženja.

I FM radio je ceo forum video signalom prenosio uživo i ovo je prvi skup iz Topole,čiji sadržaj su mogli da prate gledateljke i gledaoci širom sveta.
Ovo je jedini Zbornik u 2018.godini koji priprema neka od radio stanica iz Srbije.

Ostavite odgovor

Top