Ви сте овде
Насловна > Друштво > Слава и дан општине Топола

Слава и дан општине Топола


Топола је на свечан начин обележила Дан општине, 21. септембар – Малу Госпојину коју слави и храм Рођења Пресвете Богородице у Карађорђевом граду. Свету Архијерејску литургију, у присуству верника, служио је Шумадијски епископ господин Јован, уз саслужење свештенства Шумадијске епархије и црквени хор „Опленац“. По завршеној литургији испред зграде Општине је пресечен славски колач. Свечана седница Скупштине општинеОпштина Топола одржана је у градској биоскопској дворани. Уз поздравни говор председника Скупштине општине и народног посланика Драгана Јовановића, председник општине Драган Живановић уручио је награде “Рођење Пресвете Богородице” и “Захвалнице”. Присутне је у име гостију поздравио Жикица Несторовић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе.

Општина ТополаУ свом традиционалном обраћању гостима, одборницима Скупштине општине и грађанима, Драган Јовановић је истакао шта је то што је најважније што је урађено у претходних годину дана и који су планови у наредном периоду. Посебно је подвукао коначну реализацију програма гасификације општине и најавио пуштање гаса већ почетком наредног месеца, тако да ће правна и физичка лица, уколико желе, моћи да рачунају на додатан извор енергије. Пут Топола-Крагујевац, дужине 35 километара, навео је као изузетно битну инвестицију у наредном периоду. Такође, председник Скупштине општине је најавио и изградњу нове НИС-ове бензинске станице, што ће омогућити изградњу кружног тока на потезу Дом здравља – НИС-ова пумпа – аутобуска станица. Пружање помоћи ПИК „Опленцу“ је, по њему, од велике важности како би до краја реализовали инвестицију у Тополи. Најавио је и завршетак зграде дневне болнице у којој ће бити смештен нови Дом здравља и одељење хитне помоћи. У свом излагању није заборавио ни проширење водоводних изворишта, даљу изградњу локалних путева, бригу о деци и најстаријима која се реализује преко пројеката Европске уније. Приватизацију ливнице у Тополи, Јовановић очекује до 31. октобра. Поменуте планове сматра врло реалним и остварљивим.

Државани секретар Жикица Несторовић је пренео честитке министра Ружића и Министарства државне управе и локалне самоуправе поводом крсне славе. Пренео је грађанима и веома важну и лепу вест према којој ће ресорно Министарство са 4 милиона динара из буџетског фонда од игара на срећу подржати Општину Топола и њене грађане у санирању штете на пољопривредним културама насталим у поплавама. Очекује се да ће за пар недеља бити спреман и потписан уговор након чега ће се средства слити у градску касу. Несторовић је рекао и да је Министарство отворено и за друге видове помоћи и подршке, а пре свега у реформама и променама кроз које сви пролазимо како би се створила ефикасна државна и локална управа.
Након поздравних говора уследило је уручење награда. Повеље “Рођење Пресвете Богородице” и “Захвалнице” се додељују заслужним појединцима и колективима за допринос у развоју општине Топола. Уручио их је, као што смо већ рекли, председник општине Драган Живановић.

Повеље “Рођење Пресвете Богородице” додељене су:

Расиму Љајићу министру трговине, туризма и телекомуникација РС (због неодложних обавеза у Влади РС није био присутан. Награда ће му бити уручена у оквиру Опленачке бербе), Љубиши Недељковић, пезионеру из Тополе и Радовану Гавриловићу, привреднику из Винче.

“Захвалнице” Општине Топола додељене су:

Ивану Вујичић, директору Дирекције за капиталну изградњу Блока ,,Промет“ НИС; Рукометном клубу ,,Карађорђе“ Топола; Милици Лазаревић, студенту из Клоке; Фудбалском клубу ,,Академија фудбала Дуљај“ из Тополе; Живку Вукајловић, службенику Општинске управе општине Топола; Александру Алексић, вероучитељу из Тополе; Наташи Симић, раднику Пoлицијске станице у Тополи, Ради Петровић, фризеру из Тополе; Постхумно Ивици Радивојевић из Горње Трнаве.

У име награђених скупу су се обратили Милица Лазаревић и Иван Вујичић. Културно уметничким програмом представили су се млади виртуоз на хармоници Александар Ранковић и КУД “Опленац”.
Образложење награда:

Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација РС је исказао посебно разумевање за све што Туристичка организација уз свесрдну помоћ општине Топола ради на унапређењу туризма, као привредне развојне гране Општине. Министарство трговине, туризма и телекомунакција је и финансијски подржало пројекте Туристичке организације у последњих 5 година са преко 30 милиона динара. Неисцрпна снага и жеља министра Љајића да се у Тополи деси нешто ново и функционално и донесе бржи развој не само Тополи већ и читавој Србији, његове посете Тополи, подршка манифестацији Опленачка берба, указана част да отвори манифестацију, буде њен гост и лично доживи бербу, дали су Туристичкој организацији додатну снагу да пројекте доведе до краја.

Љубиша Недељковић је рођен 9.03.1952. године. После завршене Гимназије у Тополи дипломирао је на Машинском факултету у Крагујевцу. У Срењој школи ,,Краљ Петар I“ у Тополи почео је да ради 1981. године. Од 2001. године па до одласка у пензију 2017. године обављао је дужност директора школе. Већину радника тренутно запослених у школи лично је примио у радни однос и увек им је помагао у обавању својих задатака. Током свог рада остварио је изузетне резултате кроз отварање нових радних места, нових образовних профила, донације које је школа остварила од домаћих и страних донатора.

Радован Гавриловић, привредник из Винче је рођен 1974. године у породици напредних пољопривредних произвођача из Винче. Заршио је средњу школу у Тополи и наставио да се бави производњом воћа за тржиште на породичном газдинству у Винчи. Један је од оснивача Земљорадничке задруге ,,Агрокооператива Домаћин“ која је основана 2003. године, али се 2010. године осамосталио и основао породично привредно друштво за откуп, производњу, дораду, паковање и промет свежег воћа и поврћа ,,Rado-fruit“ d.o.o. у оквиру кога је у Винчи изградио хладњаче капацитета 1500 тона. На тржиште пласира расхлађено, калибрирано и палетирано свеже воће у савременој амбалажи. Један је од најзначајнијих извозника свежег воћа из Србије. Највеће количине извози у Русију, Немачку, Литванију и Словенију. Својим успешним пословањем дао је значајан допринос економском развоју Тополе и унапређењу агробизниса и услова живота на селу.

Иван Вујичић је рођен 26 маја 1977. године у Београду. Са највећим успехом стекао је назив магистра наука из области финансијског и банкарског менаџмента на Београдском унивезитету. Од априла 2014. године налази се на месту директора Дирекције за капиталну изградњу Блока ,,Промет“ задужен за припрему и реализацију инвестиционих пројеката. Ускоро ће се навршити читава једна деценија у којој је Нафтна индустрија Србије присутна и даје свој велики допринос неговању традиције и културе – манифестационог туризма и Опленачке бербе, као једног од покретача развоја општине Топола. Својим личним ангажовањем г-дин Вујичић је изградио професионалне и пријатељске контакте са мештанима наше Општине и личним примером доказао да успех у сваком послу зависи од људи којима је посао поверен. Током претходних година остварио је веома успешну сарадњу са представницима Општине Топола. Реализацијом пројекта изградње новог комплекса станице за снабдевање горивом у Тополи ова сарадња ће бити и крунисана.

Рукометни клуб ,,Карађорђе“ из Тополе основан је 1975. године. Током 42 године постојања Клуб је забележио сјајне резултате. Последње две године се могу сагледати као можда две најуспешније. Наиме, за само две сезоне Клуб је напредовао два степена такмичења и од друге Рукометне лиге ,,Запад“ достигао је да се такмичи у веома квалитетној и репрезентативној супер лиги ,,Б,, У сезони 2015/2016 освојена је титула у већ поменутој другој лиги и то предствља други званични трофер који је овај клуб освојио. У сезони 2016/2017 клуб је у једној изузетно доброј конкуренцији заузео јако добру позицију чиме се омогућио пролазак и у следећи ранг такмичења.

Милица Лазаревић је рођена 10.11.1994. године у Клоки. Основну школу завршила у Наталинцима. Током школовања учествовала је на општинским и окружним такмичењима из области математике, физике, хемије и географије. Носилац је Вукове дипломе. Проглашена учеником генерације 2009. и 2013. године. Звање пољопривредног техничара стекла у Пољопривредно -ветеринарској школи са Домом ученика ,,Свилајнац“ у Свилајнцу. За своју школу се такмичила из наставних и ваннаставних области и постигла значајне резултате из биологије, математике, хемије, фолклора, женског фудбала, стоног тениса. Пољопривредни факултет уписала је 2013. године на Одсеку за воћарство и виноградарство. Просечна оцена током студија 10,00. Децембра 2015. године добила награду за најбољег студента друге године, а марта 2017. проглашена најбољим студентом Пољопривредног факултета. 2. јуна 2017. године на прослави 60 годишњице своје Средње школе одржала беседу о љубави према селу, воћњацима и виноградима и Опленцу.

Фудбалски клуб ,,Академија фудбала Дуљај“ је основан 20.8.2009. године у Тополи и већ од прве године учествује у такмичењима млађих селекција. Током свих година има просечно око 65 чланова који вредно тренирају и баве се фудбалом. Већ пуних 8 година представља своју Општину и клуб на разним спортским манифестацијама широм земље и Европе. 2010. године учествовали су на турниру у Милану, где су заузели 4 место, затим су уследила учествовања на турнирима у Штудгарду, Ријеци, Капошвару, Сан Марину, Риминију, Бијељини, а ове године су две селекције успшно учествовале на летњем турниру у Бугарској. Циљ Академије био је стварање комплетне омладинске школе и исти је спроведен у сезони 2013-14. године када су као Клуб имали све селекције од најмађих фудбалера, петлића, пионира, кадета и омладинаца. Као доказ опредељења за увођење најсавременије методе рада у развоју младих фудбалера је и ангажовање ,,Коеревр Коучинг тима Србија“ 2015. године. Током свих година рада Академија је спроводила разне пројекте у чијој реализацији су учествовали и Општина Топола и Спортски савез Топола чије учешће у многоме олакшава спровођење такмичења у којима учествују, обзиром да током године фудбалери одиграју преко 50 званичних месечва.

Живко Вукајловић, службеник Општинске управе општине Топола 29. септембра стиче услов за одлазак у заслужбену пензију. Почео је са радом сада већ далеке 1980. године. У више наврата мењао је радна места у Управи. Углавном су та радна места била везана за рад, комуникацију и контакт са странкама. На послу је непрестано до изражаја долазила његова савесност, искреност и поштење. Закон прописује 5 врста оцена којима се оцењују службеници, најбоља оцена је ,,нарочито се истиче“ и она се одређује службенику који је са изузетним резултатом остварио утврђене радне циљеве и испунио установљене захтеве радног места, ако се томе дода однос према странкама, управо ту оцену заслужује Живко Вукајловић.

Александар Алексић је у свом дугогодишњем раду у учионици срео преко 1000 деце. Њихови топли погледи и срдачни осмеси говорили су више од сваке речи. Александар је човек великог срца и отворене душе за свакога. Свој рад са ученицима је оплеменио и у њега уткао сву љубав према човеку и Богу. Узвраћено му је великим поштовањем и љубављу од стране ученика. Колеге га изузетно цене и подржавају у његовом раду. Креативан је занимљив и веома поштован међутим, његов допринос и рад се не завршава у учионици и школи. Веома је активан у сарадњи са црквом, приватно је успешан пчелар. Има изражену емпатију за људе, добар је саговорник и саветодавац, поуздан и пре свега искрен човек. Својим залагањем заслужио је ово признање од заједнице у којој живи и активно ради.

Симић Наташа, из Тополе рођена је 07.06.1971. године у Аранђеловцу, 1993 године завршила Вишу школу унутрашњих послова у Београду. Од 1994. године ради у ПС Топола, као стручни сарадник, а од 2006. године, као руководилац групе за управне послове. Показала је изузетне резултате у вођењу свих управних поступака везаних за послове оружја, пасоша, пријема у држављанство РС, пријавно-одјавне службе, возачких дозвола, а нарочито у текућој години обзиром да је, у ПС Топола поднето преко 6000 захтева за замену личних карата, углавном старих и болесних лица. Професионално и са стрпљењем је учествовала у повећаном обиму посла, а да при томе није било примедби нити притужби странака на њен рад.

Рада Петровић, фризер из Тополе је 46 година успешан привредник и власник фризерског салона у Тополи. Велики је донатор и родољуб, многима је пружала материјалну и моралну подршку у тешким тренутцима. За време бомбардовања у свом импровизованом салону у Тополи Рада је окупила колеге и сву зараду од два дана поклонили су војсци која је бранила нашу земљу. Направила је акцију и приликом последњих поплава које су погодиле нашу земљу и поново окупивши своје колеге да дају свој скромни допринос и помогну онима којима је најтеже. Помагала је и болесне, избеглице, сиромашне, децу без родитељског старања. Својој Општини доприноси пружању свакодневне услуге својим грађанима, као и преносећи своје знаје на младе кадрове, од којих многи постају врсни мајстори у Тополи, а неколицина и у другим градовима Србије.

Општина Топола Ивица Радивојевић је рођен 1971. године, а преминуо 10. августа 2017. године након краће и тешке болести. Радио је две деценије у Општинској управи општине Топола, а последњих 5 година у Библиотеци ,,Радоје Домановић“ у Тополи. У младости био је активни играч Рукометног клуба, а до смрти и председник женског рукометног клуба ,,Колибри“ из Трнаве. Током рада у Општинској управи истицао се као службеник, а тако је наставио у Библиотеци и због тога омиљен и цењен, не само у колективу већ и од колега из Матичне библиотеке у Крагујевцу, али и од библиотекара Шумадије и Србије. Овај културни и спортски радник постхумно се награђује за вишедеценијски допринос угледу општине Топола.

Извор:Topola.com

Оставите одговор

Top