Vi ste ovde
Naslovna > Društvo > Milkin lift

Milkin lift

Milkin Lift

Milka svoje penzionerske dane živi u velikom gradu, posmatrajući sa drugog sprata dečju igru, uživajući u veseloj pokretljivosti, neumornosti i nestašlucima, pamteći kako je i sama bila nemirno dete. Bilo koje da je doba, uvek je imala u kući poneku čokoladicu, bombonu, slatkiša ili sitnica koje ulepšavaju život.

O kanap okači korpicu ukrašenu crvenom mašnom, prebroji decu, spakuje svakom bombonu ili šta drugo, mahne najbližem detetu, lagano spusti sadržaj, okupe se i druga deca i svako uzme pripadajući poklončić iz korpice koju su deca zvala MILKIN LIFT.

Neosetno su deca porasla, postali zreli ljudi, brižni, zaposleni. Vreme je nosilo breme tehnike, kada je sigurnije sedeti pored televizora ili računara, nego se igrati sa vršnjacima. U susedni soliter je došao u goste mlad čovek, već otac dvoje dece, koji se odselio pre par godina, pitao majku dečaka da li još radi MILKIN LIFT? Plavooki dečak, kose razbarušene od nemira, upita šta je to i gde se nalazi. Gost je objasnio a mališan molio majku da ga odvede kod Milke da mu pokaže kako taj lift radi. Reče im Milka da siđu dole pa će videti. Obrisala je brzo prašinu sa korpe, napunila je slatkišima i spustila. Dečak je bio presrećan.

Sutradan, kada je sa majkom krenuo u obližnju prodavnicu, poneo je Milki cvet, molio je da spusti lift i sa zahvalnošću uzvratio pažnju. Milka je cvet stavila u vazu, čekala da se pojave u povratku, pokazala cvet, a on briznuo u plač. Milka je sišla da vidi o čemu se radi. Dečak je bio dirnut Milkinom pažnjom: – Vidiš Mama, Milki sam prvi put odneo cvet i ona ga stavila u vazu, a tebi kada donesem, uvek uvene na stolu. Vreme MILKINOG LIFTA je minulo, ali ga ulepšava sećanje da Milku nijedno dete nije zvalo Baka Milka – bila je njihov drugar. Sećanje ulepšava i vest da je, sada već odrasla žena, ugledavši na ulici sličnu izgubljenu korpicu, spontano rekla: – Nikada neću zaboraviti MILKIN LIFT.

Tekst: Nada Đorđević, Almanah 3 Poezije Stenka “Magija reči” 2017.

Fotografija: Ilustracija

Ostavite odgovor

Top