Vi ste ovde
Naslovna > Društvo > KORENI (poglavlje, odlomak iz knjige u pripremi)

KORENI (poglavlje, odlomak iz knjige u pripremi)

Piše: Radiša Lazarević (odlomak)

Fotografija: shutterstock.com

-…Opstanak je oduvek bio skoro sve čime se čovečanstvo bavi. Težnja za boljim životom je u VII veku dovela  i Slovene na balkanski prostor. Neminovno je bilo da se na tom putu susretnu sa drugim narodima, njihovim običajima i religijom. Susreti sa drugim narodima nisu uvek bili nežni i prijateljski. Ratovanje, robovanje i seobe postali su njihova sudbina do današnjih dana. Prve pojmove o državnom uređenju dobijaju od Avara, u čijoj su državi u prvo vreme živeli. Onaj deo Slovena koji se spustio na jug kontinenta upoznao je i vizantijsku kulturu i državnu organizaciju. Kada je Karlo Veliki 796. godine pokorio Avare sloveni su došli pod franačku vlast.

Za upravnika, u delu osvojenih zemalja od strane Karla Velikog, postavljen je jedan plemenski starešina ugledan i omiljen u narodu, po imenu Ljudevit. Franci su veoma rđavo postupali sa pokorenim narodima pa je Ljudevit kao odličan organizator, vojnik i političar uspeo da podigne na oružje i okupi oko sebe srpska, hrvatska i slovenačka plemena i da stvori državu kakva je kasnije stvorena tek u naše dane, posle više od hiljadu godina. Posle nekoliko neuspelih pokušaja ponovnog osvajanja, na franačkom dvoru donose odluku da sve raspoložive snage usmere ka Ljudevitovoj državi. Najzad, u leto 822. godine franačka vojska odnosi pobedu a Ljudevit biva ubijen 823. godine.   Ljudevit je nesumljivo bio veliki vojni i politički talenat i prvi veliki vođa južnih slovena. Od svih plemena iz tog vremena najbolje je bilo razvijeno, i fizički i moralno, srpsko pleme koje je naselilo krajeve u predelu planine Tare i gornjeg toka reke Drine. Tim plemenom je od 850. do 862. godine vladao vešti i energični Vlastimir, sin Prosigojev.

Ustankom protiv, u to vreme, slabe Vizantije osnovana je  prva srpska država. U to vreme njihov najveći neprijatelj su bili Bugari, a tri godine ratovanja koje su usledile, bile su duge i krvave. Srpski gorštaci su uspeli da odbrane novu tekovinu, a srpska država i sloboda bile su spasene. Vlastimirova je zasluga ne samo što je podigao prvu srpsku državu i proširio njene granice već i što ju je očuvao u borbi protiv jednog snažnog neprijatelja. Bugari od tada postaju najljući neprijatelji novostvorene srpske države.

Na srpskom prestolu se posle Vlastimira, od 862. do  1168. godine smenilo sedam vladara. Među srpskim oblastima, sredinom XII veka istakla se, svojom snagom i borbom protiv Bugarske i Vizantije, posebno Raška, oblast koja je činila jezgro Vlastimirove države. Prva je od svih pokrajina pokazala državotvorne sposobnosti i najviše moralne i fizičke snage. Njom je od 1168. godine vladao Nemanja, potomak stare raške županske porodice, čovek retkog političkog i vojnog talenta. Nemanjina loza nastavila je da vlada sve do konačnog pada pod vlast Osmanlija 1459. godine.

Osmanlije su ostavile dubok državotvorni i kulturni trag sve do 1867. Godine, kada Srbija ponovo postaje slobodna država. Decenijama unazad postoji mit, po kom je srpska krv preplavljena turskim genima. O tome se pričalo i pisalo sve dok rezultati srpskog DNK projekta nisu ukazali na to da su Srbi dominantno potomci Slovena jer njihovu genetiku ima više od polovine Srba i od njih su nasleđeni svetao ten i boja kose. Gene koji se vezuju za predslovensko stanovništvo Balkana (Ilire, Tračane, Kelte) nosi oko 35 odsto muškaraca i od njih potiču crna kosa i taman ten, dok oko 10 odsto muškaraca vodi poreklo od raznih germanskih plemena, pre svega Gota, Normana i Sasa. Time je mit o turskim genima konačno  razbijen, jer njihovih gena skoro da nema…“

Korišćena literatura: -Stanojević, Stanoje, Svi srpski vladari

Neko je razmišljao o “KORENI (poglavlje, odlomak iz knjige u pripremi)

Ostavite odgovor

Top