Vi ste ovde
Naslovna > Zanimljivosti > Kako se kalio čelik – šef iz pakla

Kako se kalio čelik – šef iz pakla

Jeste li gledali serijal “Paklena kuhinja”?
Tvorac franšize zove se Gordon Ramsay.

Ramsay imperija

Ramsay je svoju imperiju stvorio praktično od nule. Počeo je da se bavi kulinarstvom nakon što je povredio koleno i odustao od profesionalne fudbalske karijere.

Neustrašiv, kompetitivan, inovativan, radoholičar. Ovo su osobine velikog šefa koji je za samo tri godine od osnivanja sopstvenog restorana uspeo da osvoji tri Mišelinove zvezdice.

Najpoznatiji je po burnim reakcijama prema zaposlenima, psovkama i kritikama. Nazivi serijala koje je pravio poput “Hell’s kitchen” (Paklena kuhinja), “Kitchen Nightmares”(Kuhinjske noćne more),”The F Word”(Reč na J) i “Boiling Point”(Tačka ključanja) u potpunosti oslikavaju dešavanja u njegovim restoranima, daleko od očiju zadovoljnih mušterija. Pa dobro, nakon svega što je snimio, ipak ne tako daleko od njihovih očiju.

Gordon Ramsay sef iz pakla
Gordon Ramsay sef iz pakla

Šef iz pakla

Jednom je kuvar zadužen za dezerte zvao policiju da interveniše. Jel i dalje mislite da je vaš šef naporan?

S druge strane, kratak fitillj Ramsay-a ne zaustavlja početnike. Zapravo sve one koji žele da se ostvare kao profesionalci u ovom zanatu. Znaju odlično da će nakon rada kod “šefa iz pakla” moći ili da dobiju visoko plaćene poslove ili da započnu svoj. Ali to nije najvažnije. Ugradiće deo radne etike i način upravljanja, što je jednako značajno pored pripremanja hrane. Jer da se ne lažemo, Francuska je procvetala za vreme apsolutiste Luja XIV. Demokratija je, a da ne pričamo o socijalizmu, ulenjila ljude. Možda ne trebate kao rukovodilac da budete surovi poput Gordona, ali morate da kombinujete. Da budete i prijatelj i nadzorni organ. Za pronalaženje zlatne sredine koristite zdrav razum. Saradnici će vas više ceniti. Setite se da bez muke nema nauke.

Kao bivši sportista ima savršenu samodisciplinu. Učesnik je maratona i triatlona. Uz to i ponosni vlasnik crnog pojasa u karateu. Kaže da konzumira isključivo lagane i male obroke jer mu to omogućava veću pokretljivost u kuhinji.

Ramsay porodica

“Loš momak” kulinarstva je porodični čovek. Ima petoro dece. Jedina osoba koja mu se otvoreno suprotstavlja je ćerka Matilda. Po svemu sudeći, njegova naslednica. Moj omiljeni tv šou Ramsay-a upravo je taj koji pravi sa svojom decom. Dok naseda na njihove šale poput one da mama bolje kuva. To je mesto gde pokazuje slabost, samim tim i ljudskost. Iako se to vidi i po broju humanitarnih fondova za lečenje dece koje organizuje, kao i u radu sa ljudima koji imaju posebne potrebe. Tu je pokazao naročitu empatiju, na iznenađenje publike.

Gordon Ramsay porodica
Gordon Ramsay porodica

Kada trebate da gledate neku od Gordonovih emisija?

S obzirom da je njegova energija zarazna, gledajte uvek kad:

  • imate manjak volje za radom
  • premišljate se i tražite izgovor da ni ovog ponedeljka ne krenete u teretanu
  • trebate da istrajete u nečemu što zasigurno neće dati brze rezultate
  • mislite da se šef ophodi loše prema vama
  • niste u mogućnosti da popijete jutarnju kafu…..

Možda će neki od vas videti bahatog tipa, dok meni izgleda kao strastven čovek i perfekcionista.

Autorka teksta: Maja Đorđević

Ostavite odgovor

Top