Ви сте овде
Насловна > Култура > Друштво учитеља Тополе

Друштво учитеља Тополе

Друштво учитеља Тополе (ДУТ) настало је из потребе да се успешно и квалитетно делује на наставни процес усклађен са савременим стандардима образовања деце. Представља компетентно струковно удружење које за циљ има да иновира наставни процес и унапреди педагошку праксу. Тренутно броји 87 чланова – учитеља и предметних наставника. Учествује у иновирању васпитно – образовног процеса, подстиче стваралачки рад својих чланова, негује конструктивну критику у области научно – педагошког и друштвеног развоја и доприноси усавршавању учитељског позива сходно потребама савремене школе и ученика.

Друштво учитеља Тополе активно учествује у друштвеном животу Тополе. Иницијатор је и учесник бројних догађаја, семинара, трибина, изложби, ликовних и литерарних конкурса, промоција, манифестација итд. Има успешну сарадњу са сличним удружењима из окружења. Своје чланове ДУТ редовно информише електронским и усменим путем. Рад Друштва је транспарентан и све активности промовишу се на ФБ страници ДУТ-а, сајтовима школа и сајту Општине Топола.

О квалитету рада друштва говоре бројни позиви на сарадњу, учешће на стручним, скуповима признања али и константно повећање броја чланова. Од мноштва активности овог удружења издвојили смо њихово учешће на Учитељијади 2016, организацији Друштва учитеља Крушевца и Савеза учитеља Републике Србије од 23. до 25. 09. 2015. године у Брзећу је одржана трећа Учитељијада.

Учитељијада је спортско едукативна манифестација током које су се учитељи надметали у различитим спортским вештинама и размењивали професионална искуства која се тичу наставе физичке културе. У време трајања Учитељијаде спроведена су спортске активности и организована надметање учитеља у различитим мешовитим тимским и колективним играма. Учитељи су се надметати у формираним мешовитим колективним групама матичнoг друштва или региона коме друштво припада, против других мешовитих група учитеља. Поред тога, у оквиру Учитељијаде је одржана је и Смотра стваралаштва учитеља у развоју физичке активности на којој су презентоване практичне примене нових сазнања, иновација и методологије у наставном процесу, а у циљу унапређивања образовно-васпитног рада презентовањем стваралаштва учитеља, практичног повезивања наставних и ваннаставних активности, неговања физичке активности учитеља, мотивације, обогаћивања наставне праксе.

Надметало се 390 учитеља из 29 локалних друштава, као и гости из Македоније, Босне и Херцеговине учесници КРЕФ-а у десет спортских игара.

На III Учитељијади своје представнике су имала следећа друштва: Учитељско друштво Алексинац, Друштво учитеља Београда, Учитељско друштво Бор, Друштво учитеља Ваљева, Друштво учитеља општина Велико Градиште и Голубац, Друштво учитеља Вршца, Удружење гружанских учитеља, Друштво учитеља Драгачева, Удружење зрењанинских учитеља, Друштво учитеља Јагодина, Друштво учитеља Ковина, Краљевачко друштво учитеља, Друштво учитеља Крушевца, Друштво учитеља Лебане, Учитељско друштво Лесковац, Друштво учитеља Лознице, Друштво учитеља Мионица, Учитељско друштво Ниш, Друштво учитеља Новог Сада, Друштво учитеља општине Параћин, Друштво учитеља општине Пожаревац, Друштво учитеља општине Смедерево, Друштво учитеља Смедеревске Паланке, Учитељско друштво Сокобања, Друштво учитеља Тополе, Друштво учитеља Трстеника, Друштво учитеља Тутина, Друштво учитеља Шапца, Друштво учитеља „Сима Томовић“ Шид.

Надметање се одвијало у десет спортских вештина и то: одбојка, мали фудбал,баскет, пикадо, надвлачење конопца, прескакање конопца, обруч, шах, стони тенис и игре без граница. Најуспешнији су добили дипломе, а сви учесници мајце и похвалнице за успешно учешће.

Од планова за 2017. годину издвојићемо Зимске сусрете учитеља, који ће се организовати у Тополи.

 

Текст: Дијана ч. ф. / фото: дут

 

Оставите одговор

Top